facebooktwittermail

”Öppna Sverige utan fulkött”

Restaurangerna och dagligvaruhandeln bör ta större ansvar för djurvälfärden och köpa svenskt, skriver Roger Pettersson, World Animal Protection. 

Kossor på bete.
Hög djurvälfärd borde prioriteras högre av restaurangerna, skriver Roger Pettersson. FOTO: MICKE FRANSSON/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Jag ser fram emot att samhället troligtvis kommer att kunna öppna upp allt mer efter en pandemi som försvårat restaurangbesök med släkt och vänner. Men det finns ett orosmoln kvar. Låt oss öppna upp Sverige utan kött som producerats under villkor vi inte skulle tillåta i Sverige på restaurangtallrikarna.

Under pandemin kunde Jordbruksverket i sin statistik konstatera att vi åt mer svenskt och mindre importerat. En av Jordbruksverkets slutsatser var att det berodde på att restaurangbesöken hade minskat.

Jag har själv i samtal med uppfödare som satsar på lokal produktion med hög djurvälfärd, där grisarna och hönorna får gå ute, noterat att de märkt samma sak. Under pandemin har de fått fler kunder.

Nu när Sverige öppnar upp finns det en del aktörer som har särskilt stort ansvar för att vi inte också öppnar upp för fulkött och därmed främjar dålig djurvälfärd och ökad antibiotikaresistens. Jag tänker naturligtvis på restaurangbranschen.

Fortfarande kan jag vandra på gatorna i min småländska småstad och konstatera att det skiljer sig markant mellan restaurangernas intresse av att informera konsumenterna om var köttet kommer ifrån och hur djuren har haft det. Vi har två ikoniska lokala hamburgerrestauranger, den ena skyltar med ”Från Sverige” och vid den andra står det inget alls om varifrån köttet kommer.

När jag pratar med den med skyltarna ”Från Sverige” får jag dessutom ord på vägen om varför han väljer den nivån på köttet. När jag pratar med den andra får jag veta att alla producenter lyder under samma EU-regler och att det inte går att få tag på svenskt kött.

När jag går in i restaurangen anonymt och låtsas vara en kund som vill ha en köttburgare, men som undrar varifrån köttet kommer får jag först veta att djurvälfärden är bra och sedan får jag veta från vilka länder de köper sitt kött. Pyttsan!

Jag vill se en uppstart av Sverige där restaurangbranschen och dagligvaruhandeln tar ett större ansvar i djurvälfärdsfrågor och för att minska riskerna för ökad antibiotikaresistens. Sluta sälj och servera kött som producerats illegalt inom EU, det vill säga där man inte ens implementerar gällande EU-direktiv.

Börja sälj och servera kött som åtminstone lever upp till svensk standard, gärna bättre. Jag vill att ni tar ställning mot kött som kommer från sönderavlade kycklingar.

Jag vill även att ni tar ställning mot kött från kultingar som tagits från suggan före 28 dygn. Jag vill också att ni tar ställning mot mjölk och ost som kommer från sönderavlade kor eller från kor som inte ens har fått gå ut under sommarmånaderna.

Det här är egentligen ett öppet brev till restaurangbranschen och dagligvaruhandeln. Den rör en fråga som jag tänker mycket på och som jag ofta diskuterar med ansvarskännande lantbrukare. Den rör både djurens och deras framtid.

Egentligen rör det allas vår framtid.  Hur kommer ni att öppna upp Sverige? Mer eller mindre fulkött? Mer eller mindre antibiotikaresistens?

Roger Pettersson

Generalsekreterare

World Animal Protection Sverige