facebooktwittermail d

Volvo och Scania behåller greppet

Lastbilsmarknaden har minskat rejält hittills i år. Men de svenska tillverkarna ökar sina marknadsandelar.

FOTO: MERCERDES

Mercedes förlorare på sviktande lastbilsmarknad

Antalet nyregistrerade tunga lastbilar har sjunkit med 27 procent till och med oktober. Totalt har det registrerats 4 042 lastbilar över 16 ton till och med oktober i år, det är en minskning med 27 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar nya siffror från Bil Sweden. Det största procentuella tappet har Mercedes-Benz som minskat 45,5 procent i år jämfört med 2019. Marknaden domineras av Volvo och Scania som inte tappat lika mycket som övriga märken med en minskning på 23,8 procent respektive 23,5 procent hittills i år. Antalet nyregistrerade Scanialastbilar i år är 1 841 (2 406) och för Volvos del 1 699 (2 230).

FOTO: VOLVO CE

Ny generation Volvogrävare

Volvos 5-tons kompaktgrävare ECR50 har fått förstärkt grävaggregat och undervagn för att öka hållbarheten. Maskinen har en dieselmotor på 2,4 liter och 42 hästkrafter. Räckvidden är 5,8 meter och grävdjupet 3,3 meter. Brytkraften i skopan är 36,2 kN. Maskinen är också enligt Volvo återvinningsbar till 93 procent och möjlig att köra på HVO.

FOTO: LASCO

Starkare gripar från Lasco

Den finska redskapstillverkaren Lasco har uppdaterat sitt modellprogram med en ny grip för lantbrukstraktorer. LA-800HZ har en maximal öppning på 80 centimeter och väger 61 kilo. Samtliga gripar är nu i Hardoxstål.

FOTO: OLOFSFORS

Nytt rekord för Rosa Bandet

Bandtillverkaren Olofsfors har fått in 223 000 kronor på årets insamling till förmån för cancerforskningen, vilket är rekord för tredje året i rad. Årets belopp överträffade alla våra förhoppningar, säger Maria Öhman, Marknadsföringsansvarig på Olofsfors i ett pressmeddelande. Totalt har det blivit 74 donationer från företag i Sverige och Finland. Vinnaren utses i en dragning hos bröstcancerförbundet.

FOTO: HITATCHI

Ny tunggrävare från Hitachi

Hitachi EX2000-7 släpps på marknaden hösten 2021. Maskinen som väger närmare 200 ton och har en Cumminsdiesel på 746 kW uppges spara mellan 25 procent och 40 procent av bränslet jämfört med föregångare, EX1900-6 beroende på vilket arbetsläge föraren väljer. Standard är en skopa på 12 kubikmeter.

Fler entreprenadnyheter:

Snöröjare rasar mot låg jourersättning

Snöröjningstvist slutar i domstol

Eldrift på gång i alla Volvos lastbilar

Vill du ha ATL:s entreprenadnyheter i ditt Facebookflöde? Klicka här!