facebooktwittermail d

Volvo BM i Afrika

Sydafrika var en stor marknad för Volvo BM. Och det finns fortfarande många traktorer i bruk. En som har barndomsminnen av den svenska traktorn är Braam Oosthuizen. Till landet såldes tusentals ”Made in Eskilstuna”.

Braam Oosthuizen är transportchef på en entreprenadfirma i området Limpopo, Sydafrika. Han har också ansvar för två cementanläggningar. I lastbilsflottan finns Scania och Volvo, av det senare märket har företaget 135 stycken. På familjens gård körde Braam Oosthuizen Volvo BM traktorer som barn och det intresset har han kvar.

Vad är orsaken till ditt intresse för Volvo BM?

- Jag växte upp på en gård där min pappa och farfar använde två Volvo BM 650 och två Volvo BM 700, jag spenderade många timmar på dessa traktorer, speciellt på T 700. Det var väldigt starka traktorer jämfört med de andra traktorerna i sin klass vid det tillfället, säger Braam Oosthuizen till ATL.

Vilken typ av gård växte du upp på?

– Det var ett blandat lantbruk med majs, solros, sojabönor, sorghum och mjölkkor.

Vet du hur många Volvo BM traktorer som finns i Sydafrika?

Detta är jag inte riktigt säker på men på 1980-talet fanns det många där jag växte upp. Också i Delmas, en stad nära Pretoria, fanns det många Volvo.

Vad tyckte lantbrukare om Volvo BM?

– Det var en mycket stark och tillförlitlig traktor. Också mycket tung för sin klass. 

Hur hittar ni reservdelar?

– Det finns några killar som köper gamla Volvo och säljer delarna. En stor leverantör av delar är Discount Implements i Delmas. Det är nog den största leverantören av gamla Volvo-delar.

Kommer du att köra Volvo BM i framtiden?

– Om jag hade chansen att bli lantbrukare och det finns Volvo på marknaden kommer jag säkert att köpa dem. 

Dina minnen av Volvo BM?

– När jag tänker på mina barndomsminnen kommer det alltid finnas en Volvo BM i bilden. Jag och mina bröder arbetade på fälten med dem innan vi ens kunde läsa eller skriva. Den röda traktorn med den gröna motorn. Massor av bra minnen, avslutar Braam Oosthuizen.

Volvo BM på Afrikamarknaden

Willem van der Merwe var ansvarig för reservdelarna hos Volvos agent i Sydafrika. Han berättade att det för omkring tio år sedan fanns omkring 2 000 Volvo BM traktorer i landet.

Men det var inte bara till Sydafrika som det såldes röda traktorer från Eskilstuna. I Tanzania döptes Volvo BM om och fick heta Valmet. Finska Valmet hade då kommit överens med Tanzania om att tillverka traktorer där 1980. Det lokala bolaget fick namnet Trama och man tog in Valmets mindre modeller till en början innan den egna tillverkningen kom igång.

För att täcka behovet av en större modell tog man dit ett antal Volvo BM 2600 som stod i lager och döpte om dem till Valmet 2600. Den nya ”Valmetmodellen” ska ha blivit känd för sin styrka och pålitlighet. Den större 2654:an fanns i ett utförande för skogsarbete och märktes ibland även den som en Valmet.

Volvo BM T 650 gick på export till ett tjugofemtal länder. I Afrika var man ofta inte intresserad av att ha en hytt eller ens ett förarskydd. På en sådan marknad levererades T 650 med en förarplattform som hade golv och skärmar.

Volvo BM 2600 var efterträdaren till T 800. Men 2600 såldes enbart på marknader utanför Europa. En exportversion i ett enklare utförande utan hytt togs fram. Modellen hade inte elektriskt manövrerad differentialspärr eller snabbväxel. I reklamen för 2600 tryckte man istället på goda transportegenskaper och att traktorn var bra för hårda förhållanden med lång hjulbas, god viktfördelning och stora däck. Den som vill se en 2600 i Afrika kan börja leta i Tanzania.

LÄS OCKSÅ: Unik Volvo BM på Borgeby

LÄS OCKSÅ: Så ergonomisk är Valmet efter 40 år

LÄS OCKSÅ: Mest lästa veteranartiklarna under året

LÄNKTIPS: Läs fler veteranartiklar här

Volvo BM 2600

Motor: Volvo D 60 B

Effekt: 117 hp SAE (effekten angavs i horsepower)

Transmission: 8 växlar framåt, 2 bakåt

Max hastighet: 30,5 km/h

Kraftuttag: 540 eller 1 000 varv i minuten vid 2 050 motorvarv i minuten

Bromsar: Torra skivbromsar. Hydrauliskt manövrerade.

Lyftkapacitet: 3 400 kp

Däck: 11.00-16/8 fram 18.4-38/8 bak

Vikt: 5 000 kilo, inklusive 12*50 kilo frontvikter och 10*70 kilo bakhjulsvikter: 6 300 kilo

Antal tillverkade: 1 477 exemplar (varav 225 stycken konverterades till 2650 S)Tillverkningsperiod: 1981-1983

Källa: Arkiv och ”Från Munktells till Valmet”