facebooktwittermail

Vildsvinen näst intill utrotade i Danmark

Efter tre års jakt med utfodring av majs och viltkameror i kombination med vildsvinsstängslet vid den dansk-tyska gränsen räknar danska Naturstyrelsen med att det nu bara finns en handfull vildsvin kvar i hela Danmark.

I dagsläget återstår mindre än fem vildsvin i Danmark, enligt den statliga myndigheten Naturstyrelsen. Arkivbild, tagen i Sverige.
I dagsläget återstår mindre än fem vildsvin i Danmark, enligt den statliga myndigheten Naturstyrelsen. Arkivbild, tagen i Sverige. FOTO: HANS DAHLGREN

Det var 2018 som den statliga myndigheten Naturstyrelsen fick till uppgift att skjuta bort landets vildsvinsbestånd. Anledningen var att djuren utgjorde ett stort hot mot Danmarks viktiga grisnäring när sjukdomen afrikansk svinpest långsamt kom allt närmare landet.

Jämfört med hur det hade varit att utrota vildsvinen i Sverige, där antalet vildsvin räknas i ett sexsiffrigt antal, var de danska vildsvinsjägarnas uppgift skjuta samtliga vildsvin i landet relativt överkomlig.

Färre än fem vildsvin kvar

”I början av 2018 räknade vi med att det rörde sig om 50-100 vildsvin. Sedan dess har vi justerat upp antalet till 100-150. Sakta men säkert, i takt med att vi har lärt oss mer, har vi fått ner beståndet till den grad att vi nu menar att det är ganska få – förmodligen under fem – vildsvin kvar”, säger Klaus Sloth, vilthandläggare på Naturstyrelsen enligt Landbrugsavisen.

När det sista vildsvinet väl är skjutet kommer ändå Naturstyrelsen att fortsätta att underhålla foderplatserna. Flensburgfjorden som ligger mellan Danmark och Tyskland är på sina smalaste ställen bara 1200 meter bred – en sträcka som ett vildsvin utan problem kan simma.

ATL TV: I oktober 2020 gjorde ATL reportage vid gränsen mellan Danmark och Tyskland, där ett stängsel ska stoppa vildsvinen. Se inslaget här!