facebooktwittermail d

Viktigt steg för hästsäljare

Det ska vara skillnad på levande djur och döda ting när det gäller konsumentskydd. Det anser EU-parlamentets utskott för den inre marknaden och konsumentskydd.

– Lagen kan senaste träda ikraft 2021 säger Fredrick Federley, (C).
– Lagen kan senaste träda ikraft 2021 säger Fredrick Federley, (C).

Just nu pågår ett arbete med att standardisera konsumentköplagarna inom EU, samma regler ska gälla om en produkt köps på nätet eller i en fysisk butik. När lagförslaget togs upp i EU-parlamentets marknadsutskott förra veckan antogs förslaget med ett viktigt tillägg: Utskottet röstade för att utesluta levande djur ur lagstiftningen.

För hästnäringen i Sverige är det här ett viktigt beslut. I dag likställs levande djur, som hästar, med andra produkter. Många hästföretagare vågar inte sälja hästar till privatpersoner på grund av risken att i efterhand behöva bevisa att hästen vid köptillfället var skadefri. Lyckas säljaren inte med det kan den tvingas ta tillbaka hästen och kanske till och med ersätta köparen för till exempel veterinärvårdskostnader.

Lång process väntar

- Lyckas vi ändra det här så kan fler hästuppfödare våga sälja till privatpersoner och en större möjlighet för jobb på landsbygden skulle öppnas, säger EU-parlamentarikern Frederick Federley (C ) som sitter i utskottet.

Efter förra veckans beslut väntar förhandlingar mellan EU-parlamentet, EU-kommissionen och Rådet. Det är med andra ord en ganska tidskrävande process innan lagförslaget är på plats.

När kan lagen träda i kraft i Sverige?

- Går allt som det ska så bör lagen träda i kraft senast 2021, säger Frederick Federley.

LÄS OCKSÅ: Enighet om behov av ny köplag för häst

LÄS OCKSÅ: Allt fler hästar i näringsverksamhet

LÄS OCKSÅ: Fick rätt mot länsstyrelsen

PREMIUM: Djurinspektören: Hade kunnat drabba tusentals