facebooktwittermail

Viking Genetics drar ner

UPPDATERAD. Just nu pågår förhandlingar om att minska antalet anställda vid Viking Genetics.

Just nu pågår förhandlingar med de fackliga organisationerna om att minska personalstyrkan i Viking Genetics. Färre tjurar och minskad verksamhet uppges vara orsaken. I dag har Viking Genetics 600 tjurar inom hela företaget jämfört med mer än 3 700 för tio år sedan. Anledningen till att färre tjurar erbjuds är den ökande omfattningen av genomisk selektion i avelsarbetet.

Förhandlingarna om personalneddragningarna berör anställda i Sverige, Finland och Danmark. ATL har ställt frågan till Viking Genetics vd Rex A Clausauger vad nedskärningar innebär för de olika enheterna och hur många anställda som berörs. Han är dock inte beredd att lämna några kommentarer i nuläget.

– Vi kommer att ge mer information så snart vi har avslutat förhandlingarna. Det blir tidigaste i slutet av den här månaden, skriver Rex A Clausager i ett mejlsvar.

I Finland har personalen tidigare informerats om att 16 anställda skulle beröras av neddragningarna.

– Som det ser ut nu är det iallafall möjligt att det räcker med hälften. Det klarnar under de närmaste veckorna, säger produktionsdirektören Harri Mäkivoukko, till tidningen Landsbygdens Folk.

LÄS MER: Rekordhöga priser vid köttrasauktion

LÄS OCKSÅ: Viking Genetics tvingas betala miljonbelopp för förstörd sperma