Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 mars 2017

  Rekordhöga priser vid köttrasauktion

  HÖRBY.

  Högsta pris, 130 000 kronor, betalades för en charolaistjur vid auktionen i Hörby. Men högsta snittpris, 71 063 kronor, hade simmentaltjurarna.

   Herefordtjurarna tog det lugnt på årets auktion. Det var enda rasen vars snittpris har sjunkit sedan i fjol.
  Herefordtjurarna tog det lugnt på årets auktion. Det var enda rasen vars snittpris har sjunkit sedan i fjol. FOTO: Marcus Frennemark

  Den goda lönsamheten i nötköttsproduktion kändes i luften vid auktionen på individprövningsstationen i Gunnarp, utanför Hörby.

  Priserna blev rekordhöga. 95 prövade och väldokumenterade tjurar såldes till ett snittpris på 57 326 kronor vilket innebär att auktion totalt omsatte nästan 5,5 miljoner kronor på drygt två timmar.

  Roparen Bengt Fridh hade höga förhoppningar inför auktionen och han blev sannspådd.

  – Det är jätteroligt att vi fick ett nytt högsta snittpris och att alla raser, utom hereford, höjde sitt snittpris jämfört med i fjol.

   Fullt på läktaren och tät stämning. Auktionen kan börja.
  Fullt på läktaren och tät stämning. Auktionen kan börja. FOTO: Marcus Frennemark

  Hetast eftertraktade

  De tunga köttraserna är hetast eftertraktade nu när köttpriserna är höga.

  Simmental och charolais hade högsta snittpriserna och i de raserna hittar vi också nio av de tio tjurar som betalades med mer än 100 000 kronor.

  Den tionde var en semintjur av angusras, som såldes för 102 000 kronor.

   Erling Larsson med sambon Camilla Hansson på sin vänstra sida klubbades för en charolaistjur.
  Erling Larsson med sambon Camilla Hansson på sin vänstra sida klubbades för en charolaistjur. FOTO: Marcus Frennemark

  Tillväxt dokumenter

  Tjurarna som såldes på auktionen är födda i början på 2016 och har vistats på individprövningsstationen i Gunnarp sedan augusti. Här har de fri tillgång på en fodermix bestående av grovfoder och spannmål och hålls gruppvis på ströbädd.

  Tillväxt, exteriör, klövstatus, fertilitet med mera dokumenteras och bedöms. Tjurarna som lever upp till kraven säljs på auktionen.

   Charolaistjurarna var många och stora på auktionen i Gunnarp.
  Charolaistjurarna var många och stora på auktionen i Gunnarp. FOTO: Marcus Frennemark

  ”Vana vid människor”

  Anders Wiklert, ordförande för Svensk Köttrasprövning AB, önskade både köpare och säljare lycka till när han öppnade auktionen. Själv föregick han, liksom flera andra på auktionen, med gott exempel genom att både sälja och köpa djur.

  Erling Larsson är nötköttsproducent i Genarp utanför Lund. Han och sambon Camilla Hansson har tillsammans runt 150 dikor, där kalvarna föds upp hela vägen till slakt. I besättningarna finns fyra, fem tjurar. Hög slaktvikt och lätta kalvningar har hög prio.

  – Det är bra att köpa tjur här. De har blivit vana vid människor och vid att hanteras. Jag tittar mycket på födelsevikten och index för lätta kalvningar. En levande kalv är viktigt, det är pengar in, säger Erling Larsson, som strax klubbas för en charolaistjur till priset 55 000 kronor.

   Erling Larsson lämnar inget åt slumpen inför ett tjurköp. Slutligen föll valet på 1213 Moonstone av Strömsnäs. Priset blev 55 000 kronor.
  Erling Larsson lämnar inget åt slumpen inför ett tjurköp. Slutligen föll valet på 1213 Moonstone av Strömsnäs. Priset blev 55 000 kronor. FOTO: Marcus Frennemark

  Kungens gods

  Stenhammars gods i Södermanland som drivs av kungen har en framstående simmentalbesättningar. Två tjurar fanns med i katalogen i år.

  Den ena blev av dagens bäst betalda när den klubbades bort för 115 000 kronor. Den andra plockades ut för semin och finns sannolikt med på nästa års auktion.

   Bengt Fridh svingar klubban för 11:e året på tjurauktionen. Men han har ropat på lantbruksauktioner sedan åtminstone 23 år.
  Bengt Fridh svingar klubban för 11:e året på tjurauktionen. Men han har ropat på lantbruksauktioner sedan åtminstone 23 år. FOTO: Marcus Frennemark

  Auktion på köttrastjurar

  Simmental: 16 tjurar såldes och snittpriset blev 71 063 kronor. Högsta pris blev 125 000 kronor för 712 Valentino av Sövdeljunga som såldes av Daniel Mosell.

  Charolais: 41 tjurar såldes och snittpriset 61 900 kronor. Högsta pris blev 130 000 kronor för semintjuren 1995 Lynch av Sonap som såldes Viking Genetics.

  Limousin: 9 tjurar såldes och snittpriset blev 51 222 kronor. Högsta pris 78 000 kronor, betaldes för 1492 Merci av Alslöf som såldes av Karl NIlsson.

  Angus: 8 tjurar såldes och snittpriset blev 50 375 kronor. Högsta pris, 102 000 kronor, betalades för semintjuren 2973 Usain av Sjövången som såldes Viking Genetics.

  Blonde:4 tjurar såldes och snittpriset blev 47 250. Högsta pris, 60 000 kronor, betalades för 1043 Messi av Träda som såldes Roger Sandblom.

  Hereford: 18 tjurar såldes och snittpriset blev 43 333 kronor. Bäst betald blev 7245 Safir av Gylteboda som såldes av Jan Nilsson till priset 75 000 kronor.

   Anders Wiklert, ordförande för Svensk Köttrasprövning, sålde två tjurar på auktionen, men köpte också en tjur med sig hem till Kristinehamn. Hans netto på den handeln blev 5 000 kronor.
  Anders Wiklert, ordförande för Svensk Köttrasprövning, sålde två tjurar på auktionen, men köpte också en tjur med sig hem till Kristinehamn. Hans netto på den handeln blev 5 000 kronor. FOTO: Marcus Frennemark
   Simmentaltjuren 7286 Vagner av Stenhammar såldes för 115 000 kronor. Tjuren kommer från kungens besättning på Stenhammar Godsförvaltning.
  Simmentaltjuren 7286 Vagner av Stenhammar såldes för 115 000 kronor. Tjuren kommer från kungens besättning på Stenhammar Godsförvaltning. FOTO: Marcus Frennemark

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen