facebooktwittermail d

”Vi jordbrukare får det svårare att producera livsmedel”

Trots att det är närmare tre tusen år sedan Pandora sägs ha öppnat den där asken, så är det en ofrånkomlig känsla av att vi upplever konsekvenserna här och nu. Det skriver Karolin A. Johansson i en krönika.

”Vi kommer utsättas för mer extremväder framöver”, skriver Karolin A. Johansson. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

I den grekiska mytologin är Pandora den första kvinnan i världen. Hon skapades för att de bortskämda människorna hade slutat bry sig om gudarna, och människorna behövde därför en påminnelse om gudarnas betydelse och makt.

Pandora, vilket betyder ”den allbegåvade”, tilldelades fina egenskaper. 

Afrodite, kärlekens och fruktbarhetens gudinna, gav henne skönhet. Atena, visdomens och krigets gudinna, gav henne förstånd. Av gudarnas konung Zeus fick Pandora en ask. En ask som aldrig fick öppnas.

Men Pandoras nyfikenhet var större än Zeus förbud. Hon öppnade asken och ut ur den flög sjukdomar och olyckor över världen. Pandora stängde asken och i botten låg bara hoppet kvar. Och därifrån kommer uttrycket ”hoppet är det sista som lämnar människan”.

Myten om Pandora nedtecknades av bonden och skalden Hesiodos någon gång runt 700-650 före Kristus. Hesiodos har för övrigt även nedtecknat den grekiska varianten av Bondepraktikan, kallad Verk och dagar, som beskriver hur man ska arbeta hårt, trots att världen är i moralisk undergång.

Trots att det är närmare tre tusen år sedan Pandora sägs ha öppnat den där asken, så är det en ofrånkomlig känsla av att vi upplever konsekvenserna här och nu.

Den två år långa pandemin, med hittills över 18 miljoner döda enligt the Lancet, hade knappt hunnit klinga av innan flyglarmen började dåna över Ukraina.

Några dagar efter krigsutbrottet släppte FN:s vetenskapliga klimatpanel, IPCC, sin andra delrapport. Det är så klart i sammanhanget futtigt att prata om en rapport, och det är självklart inte så märkligt att den inte nådde så många framsidor eller förstanyheter givet tidpunkten.
Men mitt i förskräckelsen över krigets framfart och de humanitära tragedierna i invasionens spår, så fodrar ändå IPCC-rapporten eftertanke – särskilt för oss jordbrukare.

Klimatpanelen, som bildades 1988 och som sammanfattar underlag från tusentals forskare och experter inom olika områden, konstaterar bland annat att vi kommer utsättas för mer extremväder framöver. Alltså oftare och intensivare perioder med värmeböljor och torka, men också kraftigare nederbörd och översvämningar. Och så rejäla stormar ovanpå det.

Vi jordbrukare, som planerar vår verksamhet efter väder och tilltron till stabila årstider, får det alltså än svårare framöver att producera livsmedel.

Vetenskapen slår dessutom fast att det är människan som är den största faktorn som driver förändringarna. Slutsatsen är därför lika enkel som svår; vi måste själva ändra kurs för att inte försvåra vår egen existens på planeten.

Kanske borde alla vägledas av Hesiodos uppmaning att det lönar sig att arbeta hårt även om världen är i moralisk undergång? Och i dessa tider när sjukdomar, olyckor och krig är spridda över världen, får vi också påminna oss om att hoppet fortfarande ligger kvar i vår ask.

Karolin A. Johansson

Karolin A. Johansson är lantbrukare, strategisk rådgivare och tidigare hovmarskalk till H.K.H. Kronprinsessan Victoria.