facebooktwittermail d

Veterantraktorer säljs för välgörenhet

En samlare skänker bort sin samling av veterantraktorer till välgörenhet. Men först ska traktorerna auktioneras ut och därför tillkommer cirka 30 objekt till auktionen i juli som ATL tidigare berättat om.

En Farmall M från 1952 är en relativt vanlig syn på veteranplöjningar. Troligen är störtbågen tillverkad av det svenska företaget Klippan.
En Farmall M från 1952 är en relativt vanlig syn på veteranplöjningar. Troligen är störtbågen tillverkad av det svenska företaget Klippan. FOTO: STIG-ARNE JOHANSSON

Den som bjuder tillräckligt högt på de nytillkomna objekten kan åka hem med en klenod och samtidigt hjälpa Erikshjälpen att hjälpa behövande. Förutom auktionistens provision går hela köpesumman till hjälporganisationen.

Välgöraren, som vill vara anonym, är omkring 70 år och har samlat på veterantraktor sedan 1950-talet. Han har haft sin samling i sydöstra Sverige och traktorerna kommer att transporteras därifrån med lastbil till Klockrike i Östergötland.

Där kommer de ställas ut och därmed förlänga den redan långa raden av maskiner som samlaren Bruno Dahls dödsbo beslutat sälja på gården Kulla Norrgård.

Auktionisten tror att en John Deere kan bli en av auktionens potentiella pristoppar. Men som vanligt så är det marknaden och intresset som avgör slutpriset.
Auktionisten tror att en John Deere kan bli en av auktionens potentiella pristoppar. Men som vanligt så är det marknaden och intresset som avgör slutpriset. FOTO: STIG-ARNE JOHANSSON

Går att köra

De tillkommande objekten är till största delen i körbart skick. Förutom att traktorerna går att starta och köra så finns det ett udda inslag i traktorvärlden. En traktor som ibland kallas ”den svenska John Deere kopian”, alltså en GMW, kommer nämligen ut på veteranmarknaden.

En fyrhjulsdriven MAN är inte heller så vanlig i Sverige och auktionisten själv framhåller ett par potentiella pristoppar. Två John Deere. Men det ser ut att bli mycket traktorgodis till salu vilket märke man än föredrar. För BM-fantasterna kanske en BM 470 Bison kan locka till bud.

Stig-Arne Johansson som är personen bakom auktionsföretaget Sajab och som håller i auktionen räknar med att det kommer mellan 700 och 900 besökare. Men han tror inte att det blir största auktionen i hans karriär.

– För mig som började 2011 så är det den tredje veterantraktor auktionen jag har. En auktion var 2013 och då kom det över 1 000 besökare.

FOTO: STIG-ARNE JOHANSSON

Auktion för alla

Stig-Arne har en teori om varför årets veteran auktion kan bli en bra auktion för alla typer av köpare.

– Det är väldigt många som inte har råd att köpa en traktor för typ 60 000 kronor. Här kan de hitta ett renoveringsobjekt som är helt okej men som inte går. Det kanske de kan hitta för 10-15 000 kronor här. Plus att de kan köpa något som vi kallar ”lik” och som de kan plocka reservdelar av.

På Sajabs hemsida ska det finnas en komplett lista över de traktorer och redskap som ska säljas. Totalt är det cirka 130 traktorer som kan få nya ägare. Även redskap och tillbehör kan i vissa fall bli dyrbara. Om en Överums plog från 1959 tillhör den kategorin återstår att se. Auktionen hålls i semestertider och på en lördag. Det kan betyda att samlarna har tid för att komplettera utbudet i garaget.

PREMIUM: Priserna på Volvo BM skjuter i höjden

Zetor har aldrig varit ett stort märke i Sverige och märket drogs länge med en öststats stämpel som gav traktorn ett lite sämre rykte än konkurrenterna från väst. Men vänner av märket är ofta nöjda ändå.
Zetor har aldrig varit ett stort märke i Sverige och märket drogs länge med en öststats stämpel som gav traktorn ett lite sämre rykte än konkurrenterna från väst. Men vänner av märket är ofta nöjda ändå. FOTO: STIG-ARNE JOHANSSON

FAKTA

GMW (Gnosjö Mekaniska Werkstad).

Älmhults Bruk AB, Älmhult tillverkade under namnet GMW mellan 1952 och 1964 tre olika traktormodeller:

De John Deere-influerade tvåcylindriga fotogendrivna modellerna 25 (1955-60) i 191 exemplar, och 35 (1952-59) i 108 exemplar.

Den trecylindriga dieseldrivna D 45 (1960-64) i 95 exemplar.

Modellbetekningarna anger den ungefärliga effekten i hästkrafter.

GMW 45 byggdes också under åren 1962-68 i ett industrichassiutförande i 41 exemplar för konvertering till baklastare och traktorgrävare.

Källa: Wikipedia