facebooktwittermail

Linsodlaren: ”En rolig ny grej”

Per-Anders Nilsson, som driver potatis- och spannmålsgården Tornhögs gård i Löderup i Skåne har också odlat linser i år. Han tycker att linsodlingen är viktig för att hålla nere importen.

Per-Anders Nilsson är växtodlare i Skåne och har i år också odlat linser på sju hektar.
Per-Anders Nilsson är växtodlare i Skåne och har i år också odlat linser på sju hektar. FOTO: PRIVAT

Varför också linser i växtodlingen? 

– Jag gör det för maten i Sverige och att det är en rolig ny grej. Jag började med quinoa för två år sedan. Sedan ville Lantmännen inte ha det förra året och då kom linserna på tal. Det blev så att vi testade linser i fjol och gjorde det i år också. Vi har ökat odlingen lite, från fem till sju hektar. 

Hur är linser som gröda? 

– De tål ju torka så det ska gärna vara en solig och varm sommar. Och framför allt när vi ska skörda. Det var det stora problemet i år, det kom lite regn innan skörd och det blev inte så bra. Det var bra lite tidigare på sommaren, men sista regnet var kanske för mycket för just linserna, även om vi behövde regn för att det var torrt. Det började växa om och de blev gröna igen. Det var lite problem men vi klarade det. 

Fortsätter ni nästa år? 

– Ja, jag har planerat det i alla fall. Men nu har vi inte levererat linserna ännu. Det hade varit väldigt trevligt att se resultaten innan man bestämmer. Få se hur det blev med kilo per hektar och kvaliteten. Det är jättesvårt att bedöma det just nu, allt ligger i frölådor här. Det ska börja packas i storsäckar så småningom men de har inte varit här än. 

Hur har ni odlare hjälpts åt under säsongen? 

– Ja, där är det pandemin som ställde till det. Men vi träffades allihop en gång i somras. Det var väldigt givande. Vi får hoppas att vi kan träffas fler gånger. 

Hur känns det att ha börjat med en så pass ovanlig gröda? 

– Trevligt! Vi måste värna om maten till oss själva så vi slipper importen.