facebooktwittermail

Rekordtidig skörd i Västmanland

På flera håll i Sydsverige har tröskorna börjat rulla men även från Västmanland kommer rapporter om tidig skörd av höstrybs. Stora regnmängder har skapat svamptryck i söder men på de flesta håll väntas ändå fina spannmålsskördar.

Carl Johansson på Gillberga gård fick lov att skörda höstrybsen tidigare än tänkt, på grund av brådmognad i det torra vädret.
Carl Johansson på Gillberga gård fick lov att skörda höstrybsen tidigare än tänkt, på grund av brådmognad i det torra vädret. FOTO: PRIVAT.

Carl Johansson på Gillberga gård utanför Västerås tog en tidig skörd av höstrybs på 8 hektar tidigare i veckan men utfallet blev inte så bra som han hoppats.

– Det är kul att vara i gång men jag hade nog hellre väntat någon vecka. Det har varit så torrt att höstrybsen brådmognat och måste tas. Volymen blev cirka 2 ton per hektar vilket är lite mindre än vad jag räknat med, säger han.

"Ostadigt väder"

I närliggande Kungsör tröskade också Stefan Andersson 32 hektar höstrybs direkt efter 20 hektar ängssvingel.

Halland har också varit tidigt ute och redan i förra veckan togs den första skörden höstkorn. Den här veckan har många varit ute och tröskat.

– Prognosen pekar mot ostadigt väder i helgen och jag skulle tro att ungefär hälften av fälten med höstkorn hinner bli färdiga innan dess, säger Carl Blackert, rådgivare på Hushållningssällskapet Halland.

Svampangrepp hotar

De värsta svampangreppen på flera år hotar dock skördeutfallet längre fram. Höstvetet kan vara i farozonen.

Också i Skåne har skörden smugit i gång. Lantbrukaren Zerny Palm på gården Nybodal i Kristianstadstrakten var tidigt ute och tröskade 8 hektar höstkorn i veckan.

– Jag brukar vara tidig. Skörden såg bra ut och vattenhalten ligger 17-18 procent, säger han.

Rapsen stränglagd på Österlen

Enligt Fredrik Brodin regionchef på Lantmännen Syd, är rapsen redan stränglagd på flera håll på Österlen vilket brukar betyda tio dagar till skörd.

– Nu efter helgen borde den första skörden kunna tas men det beror på vädret, säger han.

Det är samtidigt stora skador av svamp och insekter på somliga rapsfält medan andra klarat sig bättre.

– Vi har varit bättre på att hantera växtskyddet i år men hur utfallet blir vet vi inte förrän tröskorna börjar rulla, säger Fredrik Bodin.

"Rapsen är jokern i leken"

Samtidigt ser skörden generellt sett mycket bra ut i Skåne.

– Det är rapsen som är jokern i leken. Annars är skördepotentialen mycket hög i Skåne i år, säger Fredrik Bodin.

I Sydöstra delen av landet ligger många i startgroparna för att börja tröska höstkorn.

– Vädret ser ut att bli ostadigt i nästa vecka så vi får se. Förhoppningsvis hinner de flesta bli klara innan regnet kommer, säger Hans Hedström, rådgivare i Bräkne-Hoby.

Han har sett att svampangreppen har ökat i Blekinge de senaste veckorna men tror inte att det behöver påverka skördeutfallet.

"Klent på rapssidan"

På Öland räknar Roger Gustafsson, ordförande i LRF Mörbylånga, att det är någon vecka kvar till höstkornet skördas. Därefter kommer höstrapsen.

– Jag kan tänka mig att det blir lite klent på rapssidan i år. Det var en kort blomningsperiod på grund av torkan så det är nog inte särskilt välmatat i baljorna, säger han.

I Skaratrakten väntas den första rapsskörden tas om några veckor, direkt följt av höstkorn och höstråg.

– Vi är relativt förskonade från svamp och jag tror att problemen är större längre västerut där det också regnet betydligt mer, säger Olle Åkesson, rådgivare på HS i Skara.

Väntas dröja till slutet av augusti

I Östergötland är skörden av ängssvingel i full gång och de första fälten med höstkorn är tagna.

I Uppland har det varit torrt på flera håll och fälten har börjat visa tecken på brådmognad. Flera fält med höstvete har börjat ljusna lite ojämnt. Skörden väntas dröja till mitten av augusti.

I Gagnef i Dalarna såg det torrt ut i början av sommaren men idogt regnande har fått spannmålen att återhämta sig. Börje Lindvall, ordförande i LRF i Gagnef räknar med att börja tröska höstvete i slutet av augusti.

– Men nu har det inte kommit något riktigt regn på två veckor så vi får väl se, säger han.

I Västerbotten har vädret varit tämligen kallt i sommar och de flesta väntar fortfarande på att ta sin andra vallskörd.

LÄS OCKSÅ: De kan ta fem vallskördar per år

PREMIUM: Så lurade han ogräset

PREMIUM: Folke 86 - en klippa i vallskörden