Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juni 2017

  Så lurade han ogräset

  Den brittiska växtodlaren Robert Atkinson slopade plogen, ökade skördenivåerna och blev av med ogräset. Lantmannen har fått ta del av hans strategi.

   Robert Atkinsons använder klöver som mellangröda i sin rapsodling. Den 27 juni kommer han till Borgeby Fältdagars temadag om etablering.
  Bild 1/3 Robert Atkinsons använder klöver som mellangröda i sin rapsodling. Den 27 juni kommer han till Borgeby Fältdagars temadag om etablering. FOTO: Privat
   Svarthavre med utsädesmängd 25 kilo per hektar.
  Bild 2/3 Svarthavre med utsädesmängd 25 kilo per hektar. FOTO: Privat
   Direktsådd och mellangrödor är Roberts strategi mot ogräs.
  Bild 3/3 Direktsådd och mellangrödor är Roberts strategi mot ogräs. FOTO: Privat

  Årets tema på Borgeby Fältdagar är smart jordbearbetning. Men redan dagen innan mässan bjuder arrangörerna HIR Skåne in till en heldag inriktat på etablering, mark och jordbearbetning.

  En av de inbjudna internationella talarna är den brittiska växtodlaren Robert Atkinson från Doncaster. Han berättar om varför han valde att ställa plogen för tio år sedan för att gå över till ett system med direktsådd och mellangrödor.

  – Skördenivåerna sjönk och jag fick inte lönsamhet i odlingen. Jag arrenderar så jag hade inte råd att förlora mer. Vi har riktigt tunga jordar och hade allvarliga problem med gräsogräs på flera ställen på gården, berättar han.

  Har förbättrats avsevärt

  Sedan dess har situationen förbättrats avsevärt. Växtföljden bestod tidigare av höstvete och höstraps. I år har han sått vårgrödor (framför allt vårkorn och sockerbetor) på 50 av 180 hektar. Avkastningen på höstvetet har ökat från 9 ton per hektar till 10-11 ton på gårdens sämsta jordar.

  Strategin bygger på att röra jorden så lite som möjligt, och använda mellangrödor för att lura ogräset att gro.

  På så sätt har han kunnat få ner ogräsförekomsten med 97 procent, säger han. I hans område i södra Yorkshire är renkavle ett stort problem, och herbicidresistens en effekt av detta. Roberts erfarenhet är att fånggrödan påskyndar renkavlens groningsprocess och kan sprutas ner innan den sprider sig. Grödan kan sedan komma upp utan störas.

  Klöver som undergröda

  I spannmål använder han framför allt svarthavre och vicker som mellangrödor. I höstrapsodlingen sår han klöver som undergröda, där han även har erfarenhet av att det även minskar snigelangreppen.

  – Rapsplantorna följer klöverns rotsystem, och det har gett ett väldigt bra resultat. Mellangrödorna ger dem också något annat att äta.

  Det viktiga i valet av mellangröda för Robert är att satsa på en eller två sorter i stället för sortblandningar. De ska bygga ett bra rotsystem där plantan kan bearbeta jorden för att ersätta plogen. Samtidigt fixeras kväve och fosfor. Robert räknar med att en bra mellangröda kan ta upp 30-40 kilo näring till nästföljande gröda. Minskade sprutkostnader har också gett bättre marginaler, säger han.

  Varför ska man komma och lyssna på dig på Borgebys temadag?

  – Vi har haft det är ogräsproblemen länge. Vi har inte alla svaren, men det är sällan det samlas så här mycket expertis på ett ställe.

  Har du några tips till svenska växtodlare?

  – Ha nolltolerans mot renkavle. En liten population kan se harmlös ut, men den sprider ut sig snabbt och bygger fort upp en enorm fröbank. Finns det i området så är det bara en tidsfråga innan du får det på din gård. Och då är den där i princip för alltid.

  LÄS OCKSÅ: Dags att hoppa på sensortågetLÄS OCKSÅ: Elektronikjätten sneglar på jordbruketLÄS OCKSÅ: Ny svensk lantbruksrobot på gång

  Heldag med markfokus

  Vad: En heldag med fokus på mark, jordbearbetning och etablering dagen innan Borgeby Fältdagar.

  När: Tisdagen 27 juni 2017 på Borgeby Slott mellan klockan 10 – 17.30.

  Ur programmet: Framgångsrika växtodlare och experter från Sverige, Tyskland och Storbritannien. En utökad visning av Gropen, visning av olika maskinkoncept i mellangröda och årets demo där vårkorn är etablerat efter 8 olika mellangrödor.

  Det här är en exklusiv artikel från Lantmannen nummer 6 2017.

  Håll dig uppdaterad inom växtodling, teknik och ekonomi genom att teckna en prenumeration på Lantmannen här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen