facebooktwittermail d

Stor värphönsgård i Kalmar län drabbad av fågelinfluensa

Fågelinfluensa har konstaterats på ytterligare en stor fjäderfäanläggning. Det är den femte drabbade gården denna influensasäsong. De tidigare fallen har varit i Skåne.

En stor värphönsbesättning i Kalmar län har drabbats av högpatogen fågelinfluensa (arkivbild).
En stor värphönsbesättning i Kalmar län har drabbats av högpatogen fågelinfluensa (arkivbild). FOTO: MICKE FRANSSON/TT

Under måndagen bekräftades att en stor värphönsbesättning i Kalmar län drabbats av högpatogen fågelinfluensa. Jordbruksverket har beslutat att spärra gården och har satt upp ett restriktionsområde på 10 kilometer runt anläggningen där särskilda restriktioner gäller för fjäderfäanläggningar.

”Det är mycket olyckligt att vi nu har fått bekräftat att ännu en stor fjäderfäanläggning drabbats. Övriga Europa har drabbats hårt, speciellt Frankrike och Nederländerna, och det verkar vara ett väldigt aggressivt virus med hög dödlighet denna influensasäsong”, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Inom beslutade restriktionsområdena runt drabbade anläggningar i södra Sverige gäller skyddsnivå 3. Det innebär ytterligare skärpta krav kring bland annat att tamfåglar ska hållas inomhus för att förhindra kontakt med vilda fåglar. I övriga Sverige gäller skyddsnivå 2.

”Vi vill uppmana djurägare i hela landet att vara extra uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd”, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning.

FÅGELINFLUENSA I SVERIGE:

18 000 djur avlivas efter utbrott av fågelinfluensa i Skåne

Veterinären: ”Svårt att säga vad konsekvenserna blir”

Ökad dödlighet på drabbad hönsgård – fler djur avlivade