Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 januari

  18 000 djur har nu avlivats på Blentas anläggning

  Under de 60 år som Blenta AB arbetat med uppfödning, äggproduktion och kläckning av kyckling har anläggningen aldrig utsatts för fågelinfluensa – förrän nu. Enligt bolagets veterinär är det i nuläget för tidigt att säga vad konsekvenserna blir.

   Det är högt smittryck denna säsong - framför allt i norra Europa, säger Bodil Wahlgren som är veterinär på Blentagruppen. Arkivbild från en annan anläggning.
  Det är högt smittryck denna säsong - framför allt i norra Europa, säger Bodil Wahlgren som är veterinär på Blentagruppen. Arkivbild från en annan anläggning. FOTO: Cecilia Persson

  I tisdags rapporterade ATL om hur fågelinfluensaviruset H5N8 konstaterats på en stor anläggning i Skåne. Under onsdagen avlivades 18 000 djur på anläggningen.

  LÄS MER: Fågelinfluensa på kläckanläggning – 18 000 djur avlivas

  Den aktuella gården ägs av Blenta som i dag är Sveriges största privatägda kläckeri. Sedan starten för drygt 60 år har man varit skonad från fågelinfluensa fram tills nu.

  Bodil Wahlgren är veterinär på Blentagruppen och talesperson vid djuromsorgsfrågor.

  – Det går inte att säga var smittan kommer i från, men vi misstänker vilda fåglar. Det är högt smittryck denna säsong – framför allt i norra Europa, säger hon.

  Fågelinfluensaviruset H5N8 konstaterades den tredje januari och anläggningen har sedan dess varit spärrad. Djuren avlivades fyra dagar senare.

  – Vi har totalt tolv hus varav två har konstaterats med smittan. Det är så kallade föräldradjur som blivit smittade, berättar hon och fortsätter:

  – Dödlighet är det mest tydliga symtomet. Vi agerade snabbt vid första misstanke och sedan dess har allting gått enligt plan.

  Avlivas med gas

  Under onsdagen avlivades de totalt 18 000 hönsen med gas inne i husen och äggen destruerades. Nu är det Jordbruksverket som reglerar hur djuren ska forslas från anläggningen samt hur saneringen ska gå till.

  – Stallarna ska nu saneras och de är spärrade fram tills Jordbruksverket beslutar om att häva spärren, säger Bodil Wahlgren.

  Nya djur kan sättas in tidigast 21 dagar efter att saneringen är klar.

  – Det är för tidigt att säga vad konsekvenserna blir för oss på Blenta.

  LÄS MER: 4 000 skånska kalkoner avlivade efter influensautbrottetLÄS ÄVEN: Sverige höjer skyddsnivån för fågelinfluensanLÄS OCKSÅ: 200 000 kycklingar ska avlivas

  Det här händer vid fågelinfluensa

  Vid konstaterat fall av fågelinfluensa händer följande:

  • Den drabbade gården blir spärrad och inga djur, produkter eller gödsel får lämna gården.

  • Alla fjäderfän måste avlivas och ägg måste destrueras.

  • Den drabbade gården saneras, vilket tar en vecka, och nya djur kan sättas in tidigast 21 dagar efter att saneringen är klar.

  • Runt den smittade gården inrättas ett skyddsområde med en radie av minst 3 kilometer och ett övervakningsområde med en radie av minst 10 kilometer.

  • Inom dessa områden råder bland annat förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg och fjäderfäkött. För vissa transporter krävs ett särskilt tillstånd.

  • Utställningar och andra sammankomster med levande fåglar är förbjudna.

  Källa: Jordbruksverket

  Fågelinfluensa bland fjäderfä i Europa

  Siffrorna anger utbrott i tambesättningar och gäller ej vilda fåglar.

  År Utbrott

  2010 2

  2011 0

  2012 0

  2013 6

  2014 10

  2015 75

  2016 403

  2017 882

  2018 37

  2019 8

  2020 440

  Källa: Animal Disease Notification System

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen