18 000 djur har nu avlivats på Blentas anläggning
Under de 60 år som Blenta AB arbetat med uppfödning, äggproduktion och kläckning av kyckling har anläggningen aldrig utsatts för fågelinfluensa – förrän nu. Enligt bolagets veterinär är det i nuläget för tidigt att säga vad konsekvenserna blir.
I tisdags rapporterade ATL om hur fågelinfluensaviruset H5N8 konstaterats på en stor anläggning i Skåne. Under onsdagen avlivades 18 000 djur på anläggningen.
LÄS MER: Fågelinfluensa på kläckanläggning – 18 000 djur avlivas
Den aktuella gården ägs av Blenta som i dag är Sveriges största privatägda kläckeri. Sedan starten för drygt 60 år har man varit skonad från fågelinfluensa fram tills nu.
Bodil Wahlgren är veterinär på Blentagruppen och talesperson vid djuromsorgsfrågor.
– Det går inte att säga var smittan kommer i från, men vi misstänker vilda fåglar. Det är högt smittryck denna säsong – framför allt i norra Europa, säger hon.
Fågelinfluensaviruset H5N8 konstaterades den tredje januari och anläggningen har sedan dess varit spärrad. Djuren avlivades fyra dagar senare.
– Vi har totalt tolv hus varav två har konstaterats med smittan. Det är så kallade föräldradjur som blivit smittade, berättar hon och fortsätter:
– Dödlighet är det mest tydliga symtomet. Vi agerade snabbt vid första misstanke och sedan dess har allting gått enligt plan.
Avlivas med gas
Under onsdagen avlivades de totalt 18 000 hönsen med gas inne i husen och äggen destruerades. Nu är det Jordbruksverket som reglerar hur djuren ska forslas från anläggningen samt hur saneringen ska gå till.
– Stallarna ska nu saneras och de är spärrade fram tills Jordbruksverket beslutar om att häva spärren, säger Bodil Wahlgren.
Nya djur kan sättas in tidigast 21 dagar efter att saneringen är klar.
– Det är för tidigt att säga vad konsekvenserna blir för oss på Blenta.
LÄS MER: 4 000 skånska kalkoner avlivade efter influensautbrottetLÄS ÄVEN: Sverige höjer skyddsnivån för fågelinfluensanLÄS OCKSÅ: 200 000 kycklingar ska avlivas
Det här händer vid fågelinfluensa
Vid konstaterat fall av fågelinfluensa händer följande:
• Den drabbade gården blir spärrad och inga djur, produkter eller gödsel får lämna gården.
• Alla fjäderfän måste avlivas och ägg måste destrueras.
• Den drabbade gården saneras, vilket tar en vecka, och nya djur kan sättas in tidigast 21 dagar efter att saneringen är klar.
• Runt den smittade gården inrättas ett skyddsområde med en radie av minst 3 kilometer och ett övervakningsområde med en radie av minst 10 kilometer.
• Inom dessa områden råder bland annat förbud mot transporter och förflyttningar av fjäderfä, andra fåglar i fångenskap, kläckägg och fjäderfäkött. För vissa transporter krävs ett särskilt tillstånd.
• Utställningar och andra sammankomster med levande fåglar är förbjudna.
Källa: Jordbruksverket
Fågelinfluensa bland fjäderfä i Europa
Siffrorna anger utbrott i tambesättningar och gäller ej vilda fåglar.
År Utbrott
2010 2
2011 0
2012 0
2013 6
2014 10
2015 75
2016 403
2017 882
2018 37
2019 8
2020 440
Källa: Animal Disease Notification System
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.