facebooktwittermail d

Premiär för nya robotar från DeLaval

På tisdagen visade De Laval upp sitt helt nya VMS-system. Dessutom släpper man en robot som både puttar och mixar fodret på foderbordet.

Den nya modellen i DeLavals mjölkningsrobotsystem VMS (Voluntary Milking System) är ett system helt byggt från grunden. Modellen heter V300 och har flera nya eller förbättrade funktioner jämfört med den tidigare generationen.

Med hjälp av nyutvecklad bildanalys har träffsäkerheten när spenkopparna ska sättas på blivit högre och processen går 46 procent snabbare. Dessutom lär sig systemet kornas spenposition automatiskt.

– Man behöver inte lägga någon tid på att lära systemet en ny ko, säger Henrik Persson, systemansvarig för VMS på DeLaval.

[BILD]

Service ska underlättas

Designen på kopparna har ändrats. De är genomskinliga och därmed lättare att se om de är smutsiga och lättare att rengöra. Mjölkmodulen har byggts för att service ska underlättas och slutenheten i modulen har fått en volym på 45 liter för att klara även kor som mjölkar mycket.

Programvaran som styr systemet och interagerar med den som sköter det är också helt nytt. Allt som går att se och kontrollera på systemets pekskärm går också att sköta från en app i mobilen eller surfplattan. Om man har flera V300 går alla maskiner att välja i appen.

– Man behöver inte fysiskt vara vid maskinen för att se hur mjölkningen går, säger Henrik Persson.

[BILD]

Kombinerad foderputtare och mixer

En annan maskin som dyker upp i DeLavals sortiment är den kombinerade foderputtaren och mixern OptiDuo. Den styrs genom en slinga som fräses ner i foderbordet. Den stora skruven framtill puttar in foder som lagts på foderbordet, oavsett sort, mot korna. Samtidigt rör skruven om i fodret så att korna upplever det som fräscht även om det legat ett tag.

[BILD]

Om maskinen inte får med sig allt foder kan den automatiskt backa, förflytta sig i sidled och köra längre ut på bordet. Intaget är förhållandevis högt och om mängden foder som ska hanteras är stor känner maskinen av det.

– Den mäter hela tiden belastningen på motor och går det trögt så sänks hastigheten, säger produktchef Martin Evesen.

Nyheterna från DeLaval hade världspremiär på tisdagen och kommer att visas upp i DeLavals monter på Borgeby fältdagar i veckan.

LÄS OCKSÅ: Första mjölkroboten i Sverige

LÄS OCKSÅ: Robot höjer inte lönsamheten på mjölkgården