Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 maj 2018

  Första mjölkroboten i Sverige

  Hörby.

  1998 installerades den första mjölkningsroboten i Sverige. I dag, 20 år senare, mjölkas nästan 40 procent av landets kor med robot.

   På Olstorps Lantbruk utanför Hörby i Skåne mjölkas de 120 korna idag av två Lely Astronaut från 2011. De första som installerades 1998 var alltså i arbete under 13 år.
  På Olstorps Lantbruk utanför Hörby i Skåne mjölkas de 120 korna idag av två Lely Astronaut från 2011. De första som installerades 1998 var alltså i arbete under 13 år. FOTO: Hans Dahlgren

  Olstorps gård i Skåne installerade 2011 sin andra generation av robotar. De första intog lagården redan 1998 och då var bröderna Gunnar och Börje Olsson först i Sverige.

  Som pionjärer fick de bana väg för alla andra. Jordbruksverket hade nämligen en del synpunkter.

  – Det var mer lite synpunkter. Vi hade en egen veterinär som stod på vår sida. Det var som hund och katt mellan han och Jordbruksverkets veterinär, säger Börje Olsson som i dag minns det med ett litet leende.

  Efter en provperiod på sex månader hade Jordbruksverket utvärderat robotarna och kom med de första riktlinjerna för robotmjölkning.

  Håller fast vid Lely

  Det första paret robotar var från Lely och när gården bytte 2011 fortsatte de med samma märke och antal. På gården mjölkas runt 120 kor tre gånger per dygn och avkastningen ligger i snitt på 11 500 kilo per ko. Olstorps Lantbruk har även växtodling och uppfödning av slaktgrisar.

   Börje Olsson
  Börje Olsson FOTO: Hans Dahlgren

  En av orsakerna till att bröderna valde robotar var att mjölkgropen ändå stod inför en omfattande modernisering. Bytet till robotar har de aldrig ångrat. Börje Olsson tycker det är lite oklart om det innebar någon större tidsbesparing, men det blev andra fördelar.

  – Det bästa var ju att korna blev mjölkade tre gånger per dygn istället för två. Tidigare låg de och läckte mjölk i liggbåsen.

  Både för- och nackdelar

  Det är inte bara robotarna som haft generationsskifte på gården. Numera är det Gunnars son Kristoffer som driver lantbruket. Han ser både för- och nackdelar med robotarna.

   Kristoffer Olsson, Olstorps Lantbruk
  Kristoffer Olsson, Olstorps Lantbruk FOTO: Hans Dahlgren

  – Nackdelen är att någon alltid måste ha jour och kunna ta larm om något händer. Fördelen är att man är mindre beroende av att ha anställda, säger Kristoffer Olsson.

  Är det stor skillnad mellan de nuvarande robotarna och den första generationen?

  – Ja, det får man säga. De nya är mera pålitliga. De har ny teknik och är snabbare.

  Börje Olsson tycker också att utvecklingen gått snabbt.

  – Som de fungerar idag så kan de inte bli mycket bättre. Det är nog bara små justeringar.

  ATL TV:

  ATL TV: De gick från robot till grop

  LÄS OCKSÅ: En tredjedel av mjölken från robot

  Till toppen