facebooktwittermail d

Världsettan får eldrift – kanske även i Sverige

Världens mest sålda pickup, Ford F-150 Lightning, kommer nu med eldrift. Och kanske även till Sverige.

Våren 2022 kommer elektriska Ford F-150 Lightning Lariat.
Våren 2022 kommer elektriska Ford F-150 Lightning Lariat. FOTO: FORD

F-150 Lightning rullar av linjerna nästa vår vid en ny fabrik i Fords stora Rouge-komplex i Dearborn strax utanför Detroit. Men president Joe Biden fick en provtur häromdagen.

– Den här jäkeln är kvick, sade han om bilen som ska kunna accelerera från 0 – 100 km/h på 4,5 sekund.

– Framtiden för bilindustrin är elektrisk. Det finns ingen återvändo.

Ford F-150 Lightning kommer i fyra modeller; XLT, Lariat, Platinum och en basmodell. Och motorerna och batterierna finns i två storlekar.

Rullande batterilager

Den största drivlinan har dubbla elmotorer för fyrhjulsdrift, som tillsammans utvecklar 420 kilowatt (563 hk) och ett max vridmoment på 1 051 newtonmeter. Det gör bilen till den starkaste F-150:an hittills.

Det största batteriet har en uteffekt på 17,6 kW och en laddning ska räcka 48 mil.

Den mindre varianten ligger på 318 kW och 1 051 Nm. Batteriet är på 10,5 kW. Och räckvidden är 37 mil enligt den lite strängare amerikanska körcykeln.

Ford tänker sig att också att människor i framtiden ska använda bilen som ett batterilager. Som kan laddas när elen är billig eller med solceller. Och sedan ge ström till hemmet under dyrare tider.

Kan komma till Sverige

Ford F-150 är en större pick-up än den Ranger som säljs i Sverige. Och det är inte aktuellt i förstone att Ranger elektrifieras, även om Ranger faktiskt fanns i en elektrisk variant mellan 1998 och 2002. Ford börjar med att elektrifiera sina modeller Mustang, Transit och F-150.

Det finns heller inga planer på att lansera den eldrivna Ford F-150 brett i Europa. Men den kan ändå komma till Sverige.

– Vi är Ford Sverige och vi är inte kopplade till Ford Europa längre. Vi kan ta in den. Och vi överväger att ta in den. Men idag finns det inga sådana planer, säger Erik Lindhamn, informationschef på Ford Sverige till ATL.