facebooktwittermail d

Här är världens största jordbruk

Kina och Australien – där ligger samtliga av världens till ytan största jordbruk.

Boskap vandrar genom ett torrt landskap.
Åtta av världens största jordbruk på listan är australiska boskapsfarmer. FOTO: TIM WIMBORNE/REUTERS/TT

Sajten Agronomag har listat världens tio största jordbruk och på de två första platserna kommer två gigantiska ”mjölkgårdar”, följt av åtta boskapsfarmer i Australien.

För Australiens del ligger förklaringen bakom de vidsträckta farmerna i landets naturliga förutsättningar. Det stora men glest befolkade landet är världens största producent av ull och en stor exportör av spannmål och nötkött.

Det största jordbruksföretaget i Australien och trea på listan över de största i hela världen är Anna Creek Station. På en yta av mer än 2,4 miljoner hektar hålls upp mot 16 500 nötkreatur fördelade på 22 stora inhägnader. Nötkreaturen, som till stor del består av den värmetåliga amerikanska rasen Santa Gertrudis, övervakas enligt Agronomag med hjälp av mikrochip.

Tvåa på listan är ”mjölkgården” Modern Dairy i den kinesiska provinsen Anhui längs Asiens största flod Yangtzes dalgångar. Modern Dairy är noterat på Hongkongbörsen och består av en stor mängd enheter som tillsammans producerar 600 ton mjölk om dagen.

Det är ändå ingenting mot den överlägsna ettan på listan: Mudanjiang City Mega Farm, belägen i nordöstra Kina (se Youtubevideo här). Deras ägor breder ut sig på en yta som är större än hela Götaland, om man får tro Agronomags uppgifter. 

I jättelika stallar hålls korna inomhus året runt och mjölkas tre gånger om dagen, enligt sajten Worldkings. Den gigantiska anläggningen kostade kinesiska och ryska investerare runt 1,4 miljarder kronor att bygga enligt Farmers Weekly. Bakgrunden till investeringen var till stor del geopolitisk: efter Rysslands annektering av den ukrainska Krimhalvön införde västvärlden sanktioner mot landet, som i sin tur svarade med att strypa importen av mejeriprodukter från Väst. Med hjälp av de runt 100 000 mjölkkorna – importerade från Australien, Nya Zealand och Uruguay – på Mudanjiang City Mega Farm har Kina tagit över amerikanska och europeiska mejeriföretags marknadsandelar på den ryska marknaden. Frågan är om de någonsin kommer att kunna återta dem?