facebooktwittermail

Vårbrukspremiär i Kivik: Första startgivan

I måndags drog vårbruket i gång på Håkan Svenssons gård i Ravlunda mellan Kivik och Brösarp, med en startgiva med gödning.

– Vi har en bit som är väldigt lätt så vi började där i går, säger Håkan Svensson.

På gården bedrivs nötköttsproduktion men även växtodling med spannmål och sockerbetor. Det aktuella fältet som fick inleda vårbruket var ett tidigare majsfält som nu är sått med råg.

I traktorn som du kan se i klippet här ovan sitter sonen Patrik Svensson som också jobbar på gården.

Brukar ni komma i gång vid den här tiden?

– Det är lite olika men någonstans i mitten på mars brukar det vara, säger Håkan Svensson och berättar att de till skillnad från många andra har sluppit översvämningar, men att det ändå har varit blött i markerna varför det kan dröja lite till innan vårbruket kommer i gång på allvar.

– Här är det lätta jordar över lag och då kommer man i gång tidigt.

I nuläget ser Håkan Svensson hoppfullt på årets skörd och hoppas på ett år som liknar 2019.

– Vi har alltid förhoppningar, annars hade vi inte varit lantbrukare. Sedan får vi se när det blir höst hur det ser ut, säger Håkan Svensson.

FOTO: SKÄRMDUMP, FILM

Tidigare har gården i Ravlunda, och sonen Patrik Svensson varit med i Traktor Power, en artikel som även har publicerats på ATL. Då var sonens John Deere 7710 i fokus.

Läs mer: ”Den här traktorn kommer jag aldrig att sälja”

Har du också kommit i gång med vårbruket? Mejla gärna en film eller bild till oss på red@atl.nu och berätta hur det går.