facebooktwittermail

Väntetid på nya traktorer i pandemins spår

Leveranstiderna för nya traktorer har blivit längre. Komponentbristen inom tillverkningsindustrin har drabbat även lantbruksmaskinerna.

– Alla krigar om samma elektronik, säger Agneta Rudin på Lantmännen Maskin.

Det råder global brist på halvledare, ett basmaterial i nästan all typ av elektronik. Det har fått konsekvenser speciellt inom fordonsindustrin där bland annat Volvo tvingats stoppa lastbilstillverkningen temporärt.

Halvledarbristen kan delvis härledas till pandemin. När covid-19 spred sig över världen tappade fordonsindustrin efterfrågan och växlade snabbt ner produktionen. I gengäld växte marknaden för hemelektronik snabbt när ”alla” arbetade hemifrån och efterfrågan på halvledare till elektronikindustrin exploderade.

Långa leveranstider

Med vaccinering och sjunkande smittotal har investeringarna i tunga fordon ökat, men nu är det svårt att få tag på komponenter.

Även tillverkningen av traktorer och lantbruksmaskiner påverkas av detta. Den som beställt en ny traktor har fått vänta på leveransen.

– För de tysktillverkade traktorerna har förseningen legat på någon månad. För USA-byggda John Deere har det varit längre, två till tre månader, säger Sten Persson, försäljningschef och delägare i OP-maskiner, som säljer John Deere i södra Sverige.