facebooktwittermail

Vanskötta nötkreatur dog – djurkadaver låg kvar

En man i 35-årsåldern åtalas misstänkt för djurplågeri efter att ha vanskött ett 30-tal nötkreatur. När några av dem dog ska de ha fått ligga kvar i anslutning till övriga djur.

Djuren på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
Djuren på bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Det ska röra sig om ett 30-tal nötkreatur på en gård i södra Sverige som har vanskötts. Enligt åtalet ska mannen inte ha sett till att djuren fått tillräckligt med foder eller någon torr liggplats. Djurens liggplats saknade också strö, var smutsig, blöt och full av gödsel.

Mannen ska inte heller ha sett till att sjuka och skadade djur fått den vård som de har behövt, vilket lett till att flera av djuren självdött.

Djurkadaver bland levande djur

När länsstyrelsen har inspekterat gården, vid två tillfällen 2018, ska de ha funnit fem, respektive tre döda djur på fastigheten. De döda djuren ska inte ha tagits om hand och flera djurkadaver ska ha legat på platser dit levande djur har kunnat ta sig.

Inspektionerna ska också ha visat att djuren haft underhull och varit nedsmutsade med gödselpansar. Flera djur ska ha varit fläckvis hårlösa samt ha haft irriterade hudområden till följd av gödselföroreningar.

Enligt åtalet har mannen erkänt att han har brustit i omsorgen av djuren.