facebooktwittermail

Våg av stölder från John Deeretraktorer

En stöldliga inriktad på gps-utrustning för John Deeretraktorer har drabbat flera lantbrukare i Skåne. I helgen stals ytterligare fyra gpser. Nu varnar Länsförsäkringar för att även maskiner i skogsbruket kan drabbas.

FOTO: FREDRIK THUNBERG

Under helgen stals fyra gpser vid inbrott hos lantbrukare på skånska Söderslätt. Det innebär att det sammanlagt stulits åtta gpser för lantbruksmaskiner i Skåne på kort tid.

I samtliga fall handlar det om utrustning från John Deere och StarFire 3000-mottagare för 100 000 – 200 000 kronor styck.

ATL skrev i fredags om Torbjörn Bengtsson utanför Ängelholm, som blev av med utrustningen på två John Deeretraktorer när tjuvar bröt upp plåten på maskinhallen.

Det var tredje året i följd han fick utrustningen stulen i samband med att vårbruket skulle starta.

Peter Birch-Jensen, affärsspecialist Lantbruk på Länsförsäkringar Skåne, ser ett mönster.

– Har tjuvarna varit där en gång är risken stor att de kommer de tillbaka nästa år. De har kanske kört förbi en runda och sett att det står lite nya maskiner på gården med gula antenner på taken och slår till igen, säger han.

Fler lantbrukare kommer att drabbas

Tidigare år har det varit fråga om stölder i ganska liten skala men i år ser det ut som allt fler lantbrukare kommer att drabbas.

– I takt med att gps-utrustningen blir vanligare och används i allt fler maskiner kommer sannolikt stölderna av dem också att öka i antal, säger Peter Birch-Jensen.

2 miljoner kronor

Han uppskattar att det tidigare handlat om ”en handfull” stölder om året men säger samtidigt att värdet hittills i år närmar sig 2 miljoner kronor bara i Skåne.

Sedan drabbas andra jordbrukslän som Halland, Östergötland och Sörmland.

Stölderna av navigeringsutrustning är inte heller begränsade till lantbruket.

– I skogslän som Småland sitter gpsen i stället i skogsmaskinen. Den som skördar i skogen knappar in på gpsen var timmertraven ligger, så att lastbilen som hämtar upp ska hitta den på sin gps, säger Peter Birch-Jensen.

Stjäl allt de får avsättning för

Han tror inte att den liga som för närvarande härjar i Skåne är specialiserade på just lantbruksmaskiner utan mera ”allround” och stjäl allt de vet att de får avsättning för.

Just nu är det John Deere gps-utrustning. Nästa vecka kan det vara detaljer på lyxbilar eller växtskyddsmedel.

– Samtidigt är de väl pålästa på John Deere och vet hur gpserna är fastsatta, hur sladdarna går och vart kontakterna sitter. Utrustningen är också relativt lätt att stjäla eftersom den är gjord för att kunna flyttas mellan traktorn och tröskan, och fäst med en vingmutter, säger han.

Sätts fast mer permanent

Tipset är därför att om möjligt se till att utrustningen sätts fast mer permanent för att göra det jobbigare för tjuven.

En snabbare åtgärd är att montera av utrustningen själv och ta in den för kvällen.

– Även om det tar tio minuter av och tio minuter på, så tar det avsevärt mycket längre tid att få fram nya grejer om tjuven varit framme. Tänk på det när och du ska ut och så nästa morgon eller köra gödning, säger Peter Birch-Jensen.

FOTO: FREDRIK THUNBERG

Dna-märka utrustningen

Andra tips är att hålla maskinerna inlåsta över natten samt att dna-märka utrustningen och se till att ha koll på serienummer.

Det hjälper till för att identifiera återfunnet stöldgods.

– Ta av och låsa in. Det är tyvärr en mental förflyttning vi måste göra inom svenskt lantbruk och skydda våra grejer bättre. Nu har maskinfirmor och byggarbetsplatser börjat säkra upp sig med larmade staket och ronderande vakter. Då åker tjuven ut till gårdarna i stället, säger Peter Birch-Jensen.

RELATERAT: Gpser stals från maskinstation

LÄS MER: Så mycket växtskyddsmedel stals 2016 i Skåne

LÄS MER: Tjuvar stal 40 solpaneler under nattlig räd