facebooktwittermail

Vackra ord räddar inte mjölken

Det är inte långsiktigt hållbart att mjölkbönderna ska arbeta nästan gratis medan alla andra led inom industri och handel kan ta ut full ersättning, skriver Sture Jönsson.

FOTO: ISTOCK

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Det har den senaste tiden varit en flitig diskussion om Arlas nya kvalitetsprogram och mycket låga pris till producenterna. Styrelseledamoten Inger-Lise Sjöström försöker i ATL den 13 oktober förklara Arlas agerande.

Hon tycker att diskussionen kunde föras med de förtroendevalda i stället för i medierna. Hon vill tydligen inte att allmänheten ska känna till kritiken mot Arla om hur allvarlig situationen är för mjölkproducenterna nu.

Hon skriver att så nattsvart är det ju inte, avräkningspriset har höjts gentemot föregående år men nämner inget om den låga nivån. Skulle priset vara bra skulle knappast så många söka nya vägar ut på marknaden. Jag tycker att det är bra att konsumenterna får klart för sig under vilka tuffa villkor mjölkbönderna lever för närvarande.

Det har skett ett välkommet trendbrott med ökad mjölk­invägning den senaste tiden, skriver hon. Jag tror att det beror på ett bra skördeår samt att många pressar sin produktion för att få in mer kontanter.

För någon vecka sedan stod det att läsa om en producent som nu gett upp efter att inte ha haft en ledig dag på fyra år. Så kan det inte få fortsätta.

Visst är den enskilde bonden ansvarig för sin investering men hejaropen om att det behövs mer mjölk förblindar. Sveriges bönder är gärna fixerade vid avkastningssiffror, livligt påhejade av medierna. Kilo vete per hektar och kilo mjölk per ko redovisas gärna men det viktigaste, siffran på sista raden i resultaträkningen, berörs sällan. Det är ju ändå den som producenterna ska leva av.

Jag tycker också att det ska produceras mjölk i Sverige men bonden måste få så bra pris att han kan ta ut skälig lön för sitt arbete. Det är inte långsiktigt hållbart att mjölkbönderna ska arbeta nästan gratis medan alla andra led inom industri och handel kan ta ut full ersättning.

För fyra år sedan tog riksdagen ett beslut om en livsmedelsstrategi med ökad produktion som ett mål, detta efter det att LRF arbetat fram ett förslag. Politiskt har jag inte sett någon åtgärd som ska underlätta produktionen men byråkrater på olika nivåer har vad jag sett varit i bland annat Kina för att sälja de ökade volymerna.

Många vackra ord har uttalats av olika politiker men de går inte att leva av. Vad jag kan förstå finns inte i nästa års budget några förslag som kan medverka till att målsättningen uppfylls. Nu måste de som har ansvar vakna. Sveriges mjölkbönder förtjänar en bättre verklighet.

Sture Jönsson, Tärnsjö

Fotnot: Arla har erbjudits replik men avböjer.