facebooktwittermail d

Uppstickare i Bjuv räddas av Kinamarknaden

Kinaexporten är på väg att rädda Ceres i Bjuv. Utsikterna för livsmedelsföretaget blomstrar, men försvåras samtidigt av Findusnedläggningen, rapporterar SVT.

Företagets fabrik står redo att ge sig in på den kinesiska marknaden på allvar.
Företagets fabrik står redo att ge sig in på den kinesiska marknaden på allvar. FOTO: ÅKE HEDSTRÖM

När Findusfabriken stänger på fredag kan det få följdverkningar för en rad företag i Bjuv. Ett av dem är mjölkpulverföretaget Ceres som står inför stora investeringar. Företaget delar reningsteknik med det stora livsmedelsföretaget och kan snart tvingas bygga en egen vattenreningsanläggning. Försvinner dessutom fler underleverantörer från orten kan det göra att företaget måste hitta andra lösningar som troligtvis blir dyrare, förutspår företagets vd Henrik Nyberg.

Gynnas av skandal

Framgången för Ceres har inte alltid varit självklar. 2015 valde ledningen att varsla efter att företaget förlorade sitt enda kontrakt. Men nu har utsikterna tvärvänt, och orsaken bakom det betydligt förbättrade utgångsläget har sin bakgrund i den kinesiska mjölkskandalen 2008 där hundratals kinesiska barn insjuknade efter att ha druckit mjölk med giftigt melamin.

Kan dubblera

Skandalen har sedan länge ökat efterfrågan på hårt kontrollerade utländska mjölkprodukter och nu står Ceres redo att ge sig in på den kinesiska marknaden på allvar.

– Vi har precis fått tillstånd att exportera mjölkpulver och vår anläggning kommer att kontrolleras för att få tillstånd att exportera modersmjölksersättning. Får vi det kommer vi kunna dubblera vår omsättning, efterfrågan är enormt stor i Kina, säger Henrik Nyberg till SVT.