facebooktwittermail d

Ungas diet kan ge sköra ben

Att följa modedieter och låta bli mejeriprodukter kan få stora konsekvenser för hälsan. Nu varnar en professor för att tre miljoner unga britter kan drabbas av benskörhet när de blir äldre.

Att välja bort mejeriprodukter kan få konsekvenser. I Storbritannien riskerar miljontals unga att drabbas av benskörhet eftersom de har valt att inte äta mejeriprodukter.
Att välja bort mejeriprodukter kan få konsekvenser. I Storbritannien riskerar miljontals unga att drabbas av benskörhet eftersom de har valt att inte äta mejeriprodukter. FOTO: HELGE RUBIN

Unga britter som följer modedieter löper risk att drabbas av benskörhet. Enligt en undersökning från National Osteoporosis Society är det cirka 20 procent av dem som är yngre än 25 år, ungefär 3 miljoner personer i Storbritannien, som riskerar sin framtida hälsa genom att utesluta eller kraftigt dra ned på mejeriprodukter i sin kost.

Forskare varnar

”Om vi inte vidtar åtgärder för att uppmuntra unga vuxna att äta livsmedel från alla grupper kommer vi att möta en framtid där benbrott är normen”, varnar Susan Lanham-New som är rådgivare till National Osteoporisis Society och professor i nutrition vid universitetet i Surrey till Farmer's Weekly.

Hon fortsätter:

”Kosten för unga vuxna är så viktig för när vi närmar oss 30-årsåldern är det för sent att motverka skador som har orsakats av en ofullständig kost eller näringsbrist och möjligheten att bygga ett starkt skelett har passerat.”

Benskörhet beror på att balansen mellan nedbrytningen och uppbyggnaden av ben är rubbad. Barn och ungdomar kan påverka benmassan genom att äta kalciumrika livsmedel som mejeriprodukter, broccoli, ärtor, bönor och spenat. Vitamin D behövs också för att tillgodogöra sig kalcium i skelettet.

Motion förebygger

Genom att äta kalciumrik mat hela livet och motionera går det att minska risken för benskörhet. Kvinnor får ofta benskörhet efter klimakteriet. Rökning, hög alkoholkonsumtion och ärftlighet ökar också risken att drabbas. Benskörhet blir vanligare delvis beroende på att vi lever längre. I 70-årsåldern har drygt var tredje svensk kvinna och var sjätte man benskörhet, enligt Vårdguiden.