facebooktwittermail d

Tyska skogar dör i torkan

Torka och värme hotar Tysklands skogar. Det framgår av det tyska jordbruksministeriets årliga skogsinventering.

Stora delar av Tysklands skogar mår dåligt. Tidigare effekter av stormar och angrepp av granbarkborre förvärras av tre extremt torra somrar i rad.
Stora delar av Tysklands skogar mår dåligt. Tidigare effekter av stormar och angrepp av granbarkborre förvärras av tre extremt torra somrar i rad. FOTO: MOSTPHOTOS

ATL har tidigare rapporterat om problemen med stormar och angrepp av granbarkborre som drabbat granskogarna i Tyskland. "Kriget mot barkborren är förlorat”, sa Christian Skilich, Mondi, redan i fjol när han talade vid Virkesforum i Stockholm.

Men nu kommer rön som pekar på ett nytt hot, och inte bara mot granen utan även andra vanliga tyska trädslag som bok, rapporterar Sveriges Radio.

Majoriteten sjuka

Nyligen presenterade det tyska jordbruksministeriet sin årliga skogsinventering. Enligt den visade 72 procent av alla träd som undersöktes i fjol tecken på sjukdom, som exempelvis minskade bladverk i kronorna. 36 procent visade svåra sjukdomstecken.

Skogsdöden

Boven i dramat är torkan, och Tyskland upplever just nu den tredje extremt torra sommaren i rad. Skogsforskaren Nicole Wellbrock vid Thünen-institutet i Eberswalde är medförfattare till jordbruksministeriets skogsinventering, och enligt henne har skadorna tilltagit i år och är långt värre än under den så kallade ”skogsdöden” på 1980-talet.

”Den omfattningen är ny, att det inte bara är enstaka träd, utan hela skogspartier som är drabbade. När det gäller gran är det verkligen ganska stora delar av områdena lägre än 700 meter över havet som håller på att dö”, säger hon.

”Utvecklingen har kommit smygande under några år. Marken är extremt torr. Vi tolkar det som följder av klimatförändringen. För att hejda utvecklingen måste man hejda den”.