Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 september 2019

  ”Kriget mot barkborren är förlorat”

  70 miljoner kubikmeter barkborreskog avverkas i Tjeckien, Österrike och Tyskland. Men mycket blir kvar i skogen.

  – Kriget mot barkborren är förlorat, sade Christian Skilich vid förpackningsjätten Mondi när han talade vid Virkesforum i Stockholm.

   Skadorna av granbarkborre är utbredda i Centraleuropa. Arkivbild.
  Skadorna av granbarkborre är utbredda i Centraleuropa. Arkivbild. FOTO: Mikael Gustafsson/Naturfotograferna/TT

  Det var ett dystert budskap om barkborresituationen som tre representanter från Centraleuropa levererade till de 200 personer från skogsnäringen som på onsdagen samlades till Virkesforum i Stockholm.

  Christian Skilich, teknisk direktör och ansvarig för råvaruinköp vid förpacknings- och pappersföretaget Mondi med huvudkontor i Wien i Österrike, skrädde inte orden:

  – Vi har förlorat kriget, sade han.

  Med det menade han att det inte pågår någon kamp mot granbarkborren i de centraleuropeiska skogarna. Skogsägare och skogsindustri har redan förlorat och den skadegörande insekten har vunnit.

   Christian Skilich, teknisk direktör och ansvarig för råvaruinköp vid förpacknings- och pappersföretaget Mondi, Österrike.
  Christian Skilich, teknisk direktör och ansvarig för råvaruinköp vid förpacknings- och pappersföretaget Mondi, Österrike. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Dystra besked

  70 miljoner kubikmeter avverkas i Tjeckien, Österrike och Tyskland, men en hel del skadade träd blir kvar i skogen. När virkesvärdet är lägre än kostnaden för att få ut träden ur skogen, blir de i stället kvar. Om barkborrarna lämnat träden finns inte heller någon spridningsrisk till omkringliggande skog.

  Tomáš Hlásny, skogsekolog och forskare vid universitetet i Prag i Tjeckien, bjöd på lika dystra besked.

  – Vi har skadade skogar överallt, även i bergen. Våra tidigare kunskaper om var granbarkborrar angriper skog gäller inte längre, sade Tomáš Hlásny.

  Granbarkborrar går vanligtvis på äldre skog, men på sina håll är nu även 12-15 år gammal granskog dödad av insekterna.

   Tomáš Hlásny, skogsekolog och forskare vid universitetet i Prag i Tjeckien.
  Tomáš Hlásny, skogsekolog och forskare vid universitetet i Prag i Tjeckien. FOTO: Birgitta Sennerdal

  All avverkning sker på grund av barkborre

  Tjeckien är det land i Centraleuropa där läget för tillfället är som allra värst, och all avverkning som sker är relaterad till granbarkborren.

  Det finns heller inga tecken på att situationen kommer att förbättras de kommande åren. Carsten Doehring, ordförande för tyska sågverks- och träindustriförbundet, tror att Tyskland har mycket insektselände framför sig.

  – Vi kommer att bli det nya epicentrumet efter Tjeckien, sade Carsten Dohring.

  Inte lätt att såga

  Kvaliteten på timmerstockar angripna av granbarkborrar är inte lika hög som den är på vanliga, friska stockar. Timret är inte heller lika lätt att såga.

  – Många sågverk kör så mycket de kan och vi säljer mycket till nya marknader. Men det räcker inte, sade Carsten Dohring.

  För närvarande råder ett enormt utbud av virke i Centraleuropa med timmerpriser som ligger runt 300 svenska kronor per fastkubikmetern. Så kommer det att förbli under flera år framöver. Men därefter kan det i stället bli ont om råvara.

  – Om tio år kommer industrin inte att ha något virke, sade Christian Skilich vid Mondi. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen