facebooktwittermail d

Två nya spridare från Samson

Den danska tillverkaren Samson Agro planerar att premiärvisa två nya gödselspridare på Hanovermässan Agritechnica nästa vecka. Samtidigt lanserar företaget två nya kontrollsystem.

Inför utvecklingen av den nya spridarserien, US, valde Samson att utgå från ett blankt papper med siktet inställt på att ta sig in i det man kallar Wide-box segmentet. Den nya serien består av fyra storlekar från 28 till 40 kubikmeter, och kännetecknas, enligt tillverkaren, av sin starka konstruktion, höga kapacitet och låga lasthöjd.

Tack vare en ny spridningsfunktion klarar maskinen av att sprida både kompakt och tungt material med gott resultat. På Agritechnica kommer besökarna att få en förhandstitt av företagets nya US 340, som är den största modellen i serien. Det är en konstruktion som bärs upp av tre axlar och som ska klara av att lasta 40 kubikmeter enligt specifikationerna.

FACEBOOK: Gilla ATL Teknik på Facebook

Ny mindre modell

Företaget andra produktnyhet, FLEX II 20E, bärs däremot upp på en axel och har en kapacitet på 20 kubikmeter. Modellen baseras på den befintliga Flex-spridaren, och har förbättrats på en rad punkter. Bland annat kan den förses med ett nytt kontroll- och vägningssystem samt stora hjul. Med större hjul förbättras köregenskaperna samtidigt som risken för markskador och jordpackning minskar.

Men nyheter presenteras även på mjuk- och hårdvarusidan. Med de nya kontrollsystemen, SpreadMaster 6500 och SpreadMaster 8500, kan användaren väga och dosera sitt material. Tack vare uppgifterna som genereras kan SpreadMaster 6500 sedan räkna ut hur lång tid jobbet kommer att ta, den teoretiska vikten och hur många hektar spridningsmassorna räcker till. Med den mer avancerade SpreadMaster 8500 är det även möjligt att koppla på olika kartfunktioner, vilket innebär att man får möjlighet att styra doseringen i detalj.

Av produktnyheterna är det dock bara SpreadMaster 6500 som släpps till försäljning. När US-serien och den nya Flex-spridaren går i produktion är ännu inte känt. Men enligt Samson kan spridarna vara intressanta för den som står inför en maskininvestering under de kommande åren.

LÄS ÄVEN: Pumpen som fyller gödseltunnan på 60 sekunder

LÄS ÄVEN: Här sprids gödseln utan tunna