facebooktwittermail

Tusentals underskrifter i protest mot Trafikverket

I protest mot trafikverkets skärpta krav på vinterväghållningen har nu glesbygdsbor börjat samla in underskrifter för att ändra kraven.

Över tusen personer har skrivit under namninsamlingen för att få Trafikverket att gå tillbaka till de mindre skärpta kontrollerna.
Över tusen personer har skrivit under namninsamlingen för att få Trafikverket att gå tillbaka till de mindre skärpta kontrollerna. FOTO: MOSTPHOTOS

Som ATL tidigare har rapporterat om så har Trafikverket skärpt kontrollerna av entreprenörerna som sköter snöröjningen. Om de inte hinner ploga inom utsatt tid riskerar de att få betala vite. Detta gör att många snöröjare som tidigare passat på att plogat enskilda vägar som legat längs med deras normala rutt nu sluttat med det. I stället blir flera enskilda vägar inte plogade alls och vägföreningarna har inte råd att betala för de extra ploginsatserna.

Namninsamling

Nu har byborna i Vojmådalen i Norrbottenvalt att starta en namninsamling för att få Trafikverket att återgå till det gamla systemet med kontrollerna som inte var lika hårda, rapporterar SVT Norrbotten.

– Vi vill ha en återgång till den gamla plogsvängen då entreprenörerna kunde ploga de allmänna och särskilda vägarna samtidigt för det finns inget hinder för det. Nu blir det istället miljöovänligt och fruktansvärt dyrt då plogbilarna måste köra samma sväng flera gånger utan anledning, säger Gunnevi Näslund, initiativtagare till insamlingen och som själv varit plogbilschaufför.

Insamlingen har fått stort stöd över hela landet och hade under måndagen samlat ihop 1 222 stycken underskrifter.

Trafikverket: "Medieinslag har gett fel bild"

I samband med den stora kritiken mot Trafikverket har myndigheten valt att gå ut med ett klargörande på sin hemsida där de skriver att reglerna inte har ändrats.

”Flera medieinslag har gett bilden av att Trafikverket skulle ha ändrat regelverket för snöröjning och halkbekämpning på statliga vägar. Trafikverket sägs också förbjuda entreprenörer att ta uppdrag för enskilda väghållare. Detta stämmer inte.

Förutsättningarna är detsamma sedan flera år tillbaka, och entreprenörer kan ta uppdrag för vem de vill. Däremot följer Trafikverket sedan några år noggrannare upp de leveransavtal vi har med entreprenörer för de statliga vägarna, så att de krav vi har på framkomlighet följs.”, skriver Trafikverket på sin hemsida.