facebooktwittermail d

Tusentals fåglar äter av Johns grödor

Markerna runt sjön Tåkern i Östergötland är en samlingsplats för tranor och gäss. Och de blir bara fler. Lantbrukarna runt sjön får varje år se värden för tusentals kronor gå förlorade.

Lantbrukaren John Widegren brottas med både vildsvin och fåglar som äter av hans grödor och växter.
Lantbrukaren John Widegren brottas med både vildsvin och fåglar som äter av hans grödor och växter. FOTO: PRIVAT

På morgnarna kan två tusen gäss och tranor sitta och äta av John Widegrens grödor. Under de senaste åren har antalet fåglar ökat och nu tycker John Widegren att en gräns har passerats.

– På nätterna måste jag jaga bort vildsvinen och på morgnarna måste jag köra i väg fåglarna.

Liggsäden trampas ner

Tranor får inte skjutas utan tillstånd. Grågås och kanadagås får skjutas sommartid. Vitkindad gås har ett starkare skydd och här krävs också tillstånd. Men John Widegren anser att man inte kommer långt genom jakt på gäss.

– Vi klarar inte ens att skjuta av föryngringen, säger han.

John Widegrens ärtfält får nu betydande skador. Ännu värre är det med morötter, berättar han. Där är det ännu större värden som går förlorade. Och liggsäden trampas ner. Även betesmarkerna drabbas.

Runt Tåkern finns cirka hundra lantbrukare som drabbas av fåglarnas framfart. Fågelskådare är glada, men lantbrukarna vet var de har framför sig varje år.

– Det går inte att hantera som det är i dag. Det kan inte vara den enskilde som ska stå för detta. Nivåerna är orimligt höga, säger han.

Föda året om

Eftersom lantbrukarna runt om sjön odlar olika grödor och växter hittar fåglarna föda året om.

Det finns så kallade resurspersoner som rör sig i markerna på uppdrag av länsstyrelsen men de insatserna räcker inte, säger John Widegren.

LÄS MER: Lantbrukare får skjuta glupska gäss

LÄS MER: Fredade fåglar förstörde skörd

LÄS MER: Gåsprojekt får miljoner

LÄS MER: Ny tranforskning ska minska jordbruksskadorna

LÄS MER: Fem tranor får skjutas