facebooktwittermail d

Trimmad A-traktor stoppades av polis

I lördags natt beslagtog polisen en trimmad A-traktor som körde i uppåt 100 kilometer i timmen i Kristianstad.

FOTO: ANNA LARSSON/MOSTPHOTOS

ATL har tidigare rapporterat om de ungdomar som buskör trimmade A-traktorer. Och natten till lördag ertappade polisen i Kristianstad ytterligare en förare som misstänks för olovlig körning i trimmat fordon.

Strax före kl 02.00 natten till lördag lade patrullerande polis märke till ett fordon som susade förbi i hög hastighet på väg E22 i höjd med Vä, Kristianstad. Fordonet stoppades och visade sig vara en trimmad A-traktor, rapporterar Kristianstadsbladet.

– A-traktorn körde i en hastighet som är jättehög för den typen av fordon. Lika snabbt som en personbil ungefär, säger Åsa Svärd, förundersökningsledare och samordnare för ungdomsärenden i Kristianstad, till ATL.

100 kilometer i timmen

A-traktorn hade trimmats rejält och framfördes i drygt 100 kilometer i timmen. Dessutom saknade föraren behörighet att köra fordonet. A-traktorn beslagtogs av polisen och föraren misstänks för olovlig körning.

Åsa Svärd har hand om samtliga olovliga körningar för personer mellan 15 och 18 år i Kristianstad. Ofta handlar det om ungdomar vars stora intresse är att meka.

– I de flesta fall är de som kör trimmade traktorer under 18. Det handlar om tjejer och killar som älskar och är duktiga på att meka med sina bilar, det är deras största intresse. Även om det är bra att ungdomar har hobbies så kan det i fall som dessa bli farligt. Det finns en anledning till att man inte får ta körkort innan 18 års ålder.

För en tid sedan fick även föräldrarna till en buskörare ta konsekvenserna av sin sons olovliga körning, något som ATL rapporterade om. Från polisens sida är det viktigt att komma till rätta med den här typen av brott och vårdnadshavarna har ett stort ansvar, menar Åsa Svärd.

Vårdnadshavare har ett ansvar

– Man riskerar att skada sig själv, sina medpassagerare och medtrafikanter. Vi menar att vuxenansvaret är superviktigt. Vårdnadshavarna ska ha koll på vad deras ungdomar gör.

Men att hålla koll på sitt barn är inte alltid en lätt match. Svårt, men inte omöjligt, menar Åsa Svärd.

– Det är klart att det kan vara svårt, det har vi förståelse för men samtidigt, handlar det om fordon som en A-traktor som kan trimmas från att gå till 30 km i timmen till höga hastigheter då tycker jag att man som vårdnadshavare ska ha kontinuerligt koll på den traktorn. Det kan vara svårt, men det är inte omöjligt, avslutar Åsa Svärd.

LÄS OCKSÅ: Krafttag mot buskörande A-traktorungdomar

LÄS OCKSÅ: A-traktorn gick i 86 knyck

LÄS OCKSÅ: Sonen ertappades i A-traktorn - föräldrar åtalas