facebooktwittermail d

Torkan driver upp elpriset

Elpriserna i Norden förväntas bli 40 procent högre än förra sommaren.Det berorbland annatpå att det torra vädret har reducerat vattenkraften.

Stillastående vindkraftverk under en långvarig högtrycksperiod är en av anledningarna till att elpriset blir högre i år jämfört med förra sommaren.
Stillastående vindkraftverk under en långvarig högtrycksperiod är en av anledningarna till att elpriset blir högre i år jämfört med förra sommaren. FOTO: JOHAN SELIM

Enligt elbolagets Bixias sommarprognos förväntas elpriserna i Norden hamna på i snitt 42 öre per kilowattimme. Det skulle innebära 40 procent högre pris än vid samma tid i fjol - ännu en effekt av den långvariga torkan, även om begränsningar i kärnkraften och stigande priser på kol och utsläppsrätter också spelar in.

– Den hydrologiska balansen, det vill säga den samlade mängden vatten och snö i de nordiska magasinen, ligger just nu på minus 12 terawattimmar. Lägre vattennivåer i magasinen påverkar elpriset uppåt, förklarar Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia, vars sommarprognos släpptes under torsdagen.

Ingen snurr

Högtrycket har dessutom lett till att många vindkraftsverk har snurrat mindre än normalt, något som också bidrar till ett högre elpris.

Det finns även positiva nyheter i sammanhanget – den tidiga sommaren har även lett till minskad elanvändning och väderprognoserna om ostadigare väder framöver tyder på att vindkraften kommer öka och pressa ner elpriset vindrika dagar.

LÄS MER: Elpris nära en krona per kilowattimme

LÄS MER: Så förändras elpriset till 2030

LÄS MER: Stoppa den ekonomiska massakern på svensk vindkraft