Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 december 2017

  Så förändras elpriset till 2030

  Högre priser på kolproducerad el i Europa innebär dyrare el både i år och på sikt.

  Årets medelpris för i det nordiska elsystemet är nio procent högre än förra året, och hela 40 procent högre än 2015.

  – Priset har varit hyfsat högt, om man pratar svenska elpriser, säger Anders Engqvist, chefsanalytiker på elhandelsbolaget Bixia.

  Förklaringen till det högre elpriset i Norden är ett högre elpris i Europa som i sin tur beror på stigande kolpriser. I Sverige har dessutom kärnkraften gått något sämre än väntat.

  LÄS OCKSÅ: Lantbruk allt viktigare solenergiproducenterLÄS OCKSÅ: Vindkraften på väg mot katastrofLÄS OCKSÅ: Stoppa den ekonomiska massakern på svensk vindkraft

  Och priset kunde varit ännu högre om det inte underskottet i vattenmagasinen vänts till ett överskott nu i höst. Och dessutom slår vindkraften rekord i år igen.

  Stiger efter 2020

  Men trots högre priser i år tror inte Bixia att elpriset kommer att stiga de närmaste åren. I stället kan priset sjunka något. Ny finsk kärnkraft och utbyggnad av vindkraft pressar priserna de närmaste åren.

  – För en vanlig konsument är elpriset en axelryckning, det är inte spännande, säger Anders Engqvist, på Bixia.

  Enligt basscenariot i Bixias långtidsprognos kommer elpriset inte att stiga förrän efter 2020 i takt med att kärnreaktorer stängs av och exporten ökas via nya kablar. Dessutom ökar konsumtionen.

  LÄS OCKSÅ: Vind och vatten i samma tornLÄS OCKSÅ: Vindkraften tror på mer spinnLÄS OCKSÅ: Larmsiffror om CO2-utsläppen

  – En stor del av den ökade förbrukningen handlar om befolkningsökningen, fler serverhallar och fler elbilar, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia. 

  Bränslepriser

  Bixias prognos är ett systempris på 37 euro/MWh år 2030. Det är en uppjustering jämfört med Bixias senaste långtidsprognos i våras, och beror främst på de stigande priserna på kol.

  – Vi ligger lite högre, men det är nästan enbart bränslepriserna som har gjort det, säger Anders Engqvist.

  Relaterade artiklar

  Till toppen