facebooktwittermail d

Toppbud på 60 000 under koauktion i Sösdala

Två kor som betingade vardera 60 000 kronor och ett snittpris på drygt 32 000 kronor över hela auktionen på 35 kor och kvigor. Det blev facit när Bra-Ko auktionerade ut sin Holsteinbesättning på Björkeberga gård i Sösdala under fredagen.

– Vi är nöjda med priserna mot bakgrund av dagens låga mjölkpriser, säger Eric Adseke.

Tillsammans med sin bror David Johansson driver han sedan 2009 företaget Bra-Ko med affärsidén att producera elitdjur som kombinerar hög avkastning och god exteriör. Nu trappar de ner verksamheten och säljer kor och dräktiga kvigor.

– Det var inget lätt beslut att fatta, men med dagens mjölkpriser är det inte många mjölkbönder som har råd att investera i nya kofamiljer för att förbättra sin besättning, säger David Johansson.

"Lätt att sälja fina kor"

Uppslutningen på auktionen blev dock god och prisbilden likaså. Engagerade spekulanter kom från när och fjärran. Christian Pedersen, fodermästare på Gjerslev Gods i Danmark, har 330 kor i lagården, men satsar på utställningsdjur och försäljning av livdjur parallellt med mjölkproduktionen.

– En fin ko är alltid lätt att sälja, men tyvärr är efterfrågan väldigt låg just nu, säger Christian Pedersen.

Han var intresserad av ett par kvigor hos Bra-Ko, men priserna blev väl höga.

– Jag förstår inte var svenskarna hittar pengar till att betala sådana priser, sa han efter auktionen.

60 000 var högsta budet

Snittpriset på auktionen blev drygt 32 000 kronor. Budgivningen startade på 15 000 kronor och alla djur blev sålda. Lägsta priset var 17 000 kronor. Dessutom såldes ett antal embryo där priserna varierade mellan 3 100 och 3 600 kronor stycket.

Emil Hovbjer, som driver EH Holstein i Moholm, Skaraborg, stod för ett av dagens toppbud, 60 000 kronor. Han blev slagen för 349 Crasdale Sid Amazing, som tillhör Adeen-familjen och är dräktig med sin andra kalv. Ett av världens bästa djur enligt roparen Lennart Johansson.

Lika mycket, 60 000 kronor, fick en dansk köpare betala för 7069 Bra-Ko Ace of Gold, som utöver hög avkastning har blivit grand champion på nationella utställningar. Tredje högsta priset, 50 000 kronor, betaldes för en dräktig kviga i Chassity-familjen. Här var det en engelsk köpare som la det vinnandet budet per telefon.

"Brinner för avel"

Innan auktionen bad ATL David Johansson peka ut de fem djur han trodde mest på. Det visade sig att han kände sina spekulanter och sina djur väl. De tre högst betalda djuren fanns alla bland Davids fem kandidater.

Bröderna kan se tillbaka på framgångsrika år där de rankats som Sveriges bästa besättning i elitbesiktningen, tagit championat på nationella utställningar och inte minst, 2015, sålt ett djur på auktion i Europa till ett pris av 28 500 euro.

Embryon i frysen

Men nu tar de en paus. Det finns visserligen yngre djur kvar på gården, så minst en auktion till blir det. Det finns också embryo i frysen, som kan bli början på en ny satsning om konjunkturerna vänder.

– Man ska aldrig säga aldrig, säger Eric Adseke,

– Vi brinner för det här med avel. Det är nästan som en drog.