facebooktwittermail d

Tioåring körde traktor – föräldrarna åtalas

En tioårig pojke körde en av föräldrarnas traktorer på en grusväg. Körningen polisanmäldes och nu väcks åtal mot den minderårige pojkens föräldrar. 

En traktor på grusväg.
Pojken ska ha kört förbi både barn och ryttare i snabb hastighet utan att hålla avstånd, enligt de vittnen som polisen hört. OBS att bilden inte har någonting med den aktuella händelsen att göra. FOTO: ANN LINDÉN

Händelsen polisanmäldes i början av juli i år efter att anmälaren sett en tioårig pojke köra en stor och tung traktor på en grusväg i Mälardalen, skriver Sala Allehanda. 

ATL har tagit del av stämningsansökan och förhörsprotokoll. Enligt de vittnen som polisen hört ska det olovliga körandet ha skett flera gånger under ett års tid. Vid några av tillfällen ska pojken också haft redskap kopplade till traktorn. 

Vägen där pojken kört trafikeras enligt anmälan bland annat av boende, hästägare med transporter och byggfirmor. Enligt vittnena ska tioåringen vid flera tillfällen inte ha saktat ner när han fått möte på vägen.

Nekar till brott

Pojkens föräldrar åtalas nu för tillåtande av olovlig körning under tiden 8 juli 2020 till 8 juli 2021. Mamman och pappan har erkänt att de låtit sonen köra traktor på grusvägen och åkrarna samt inne i skogen, men nekar till brott. I förhör uppger de att fått uppfattningen att det enligt Transportstyrelsens regelverk var okej att sonen körde traktor för att kunna ta sig kortare sträckor mellan familjens ägor.

Föräldrarna framhåller också att sonen har en god förmåga att köra traktor:

”Han är otroligt duktig för att vara i hans ålder", säger pappan i förhör.

LÄS OCKSÅ:

Unga traktorförare delar branschen

Reglerna: Då får barn köra traktor på gården

Skolorna ställer högre krav än bara traktorkort