facebooktwittermail d

Patrik Oksanen: ”Tillsätt en minister för folkförsörjning”

Den regering som tillträder i höst borde ta ett helhetsgrepp för att bygga en folkförsörjning som kan hålla de stormiga årtionden som väntar, skriver Patrik Oksanen i en krönika.

Odlingslandskap som påminner om Ukrainas blågula flagga.
”Vår föreställning om att det är självklart med livsmedel i överflöd, dessutom relativt billigt, kan komma att utmanas snabbare än vi kan föreställa oss”, skriver Patrik Oksanen. FOTO: ANDERS GOOD/TT

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

På Afrikas horn går 80 miljoner människor hungriga. Krig, torka och coronapandemi har skapat grunden för dagens situation. Lägg sedan till kriget i Ukraina och att veteexporten från Odessa blockeras av Ryssland.

Det är uppenbart att Rysslands president Putin använder veteblockaden som ett vapen för att pressa världen till att pressa Ukraina till eftergifter. Läget börjar nu bli så allvarligt att chefen för FN:s World Food Programme Michael Dunford i början av juni varnade för att vi står inför en global matkris.

Mycket talar för att vi bara sett början. När inte gödselexporten kan lämna krigsområdet skapar det kriser för kommande skördar. Lägg till klimatförändringarna som slår mot skördar. Rekordvärme har redan drabbat Indien, hur årets skörd blir i Sverige återstår att se.

De globala handelsflödena rubbades av pandemin, och när fartyget Ever Given satte sig på tvären i Suezkanalen var det en påminnelse om hur sköra flaskhalsarna är i världen. Framtida konflikter kommer bara att spä på den här sammantagna utmanande bilden med globala effekter.

Vår föreställning om att det är självklart med livsmedel i överflöd, dessutom relativt billigt, kan komma att utmanas snabbare än vi kan föreställa oss.

Den regering som tillträder i höst borde ta ett helhetsgrepp för att bygga en folkförsörjning som kan hålla de stormiga årtionden som väntar. Det handlar om den egna jordbruksproduktionen, med klimatförändringar och beredskapshållning, men också om hur vi ska kunna transportera det vi behöver.

Lägg till att teknikutvecklingen behöver vävas in, hur digitalisering, rymden och AI kan effektivisera jordbruket och minska effekterna av negativa klimathändelser som extremväder. Därför skulle Sverige behöva en kreativ folkförsörjningsminister, och helst med ett eget folkförsörjningsdepartement.

Tänk gamla Jordbruksdepartementet, lägg till tydlig koppling till innovation och civilt försvar med beredskapslager och försörjningsleder. Ledord för ministern och departementet skulle vara robusthet, decentralisering och hållbarhet, både för klimat och samhälle.

Vi vet att framtiden kommer att innehålla fler extremväder, konfliktnivån kommer inte att minska, sätten att försvaga en motståndare blir alltmer innovativa samtidigt som befolkningens motståndskraft kommer att vara större om grundläggande försörjning av mat och vatten är säkrare.

Att uppgradera landsbygdsfrågorna till folkförsörjning och samla ihop hela kedjan – från att säkerställa en svenskflaggad handelsflotta med svenska besättningar till beredskapslager i handeln – är ett sätt att visa att regeringen förstår framtidens utmaningar.

Dessutom måste någon minister vaka över att kommuner inte förstör åkermark, riksviktiga hamnar och flygplatser – sådant som behövs för vår gemensamma försörjning.

Patrik Oksanen

Patrik Oksanen är senior fellow i tankesmedjan Frivärld och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.