Traktorregistrerad multimaskin med stjärnglans
Mercedes Unimog har en lång historia och presenterades första gången redan 1947. Det nya traktordirektivet med klass B traktorer och ingen konstruktiv hastighetsbegränsning har gjort att Mercedes tagit steget att bygga sin Unimog i en traktor B-version. ATL har testat den första traktorregistrerade Unimogen i Sverige.
I Tyskland är Unimogen ett välbekant inslag som väghållningsfordon längs motorvägarna. Men där finns också en del lastbilsregistrerade fordon inom lantbruket, framför allt som transportfordon men också som redskapsbärare. Och det är framför en Metsjövagn lastad med drygt 20 ton grus som testet skall ske. Det råder ingen tvekan om att körning på vägen är ett element som Unimogen behärskar. Att dra igång är inga problem och den automatväxlade mekaniska växellådan växlar mjukt och provkörningen längs smala slingrande vägar går utan problem. Att förarhytten sitter långt fram och att man sitter på vänster sida gör att det mer känns som att köra lastbil än att köra traktor. Avfjädrad fram- och bakaxel bidrar till den lugna och komfortabla gången. Samtidigt gäller det att hålla ett öga på hastighetsmätaren för att inte överskrida den tillåtna hastigheten. Unimogen inbjuder verkligen till hastigheter högre än lagliga 50 kilometer i timmen. Som traktorregistrerad är hastigheten begränsad till strax under 70 kilometer i timmen.
Väl gömd sexa
Den frambyggda hytten täcker effektivt den 6-cylindriga Mercedesmotorn. Serviceåtkomligheten inskränker sig till luftfilterrengöring och oljekontroll. Serviceintervall på hela 1 400 timmar är positivt och vid behov kan förarhytten tippas framåt. Kylaren har en något utsatt placering på vänster sida bakom förarhytten, så ett smart drag är att den är reversibel.
Stålram och unik transmission
Den mittmonterade växellådan driver fram- och bakaxel via en längsgående låsbar differential. Växellådan är i grunden en mekanisk åtta växlad låda med lågväxel. Det ger totalt 16 växlar fram och 14 bak via en kopplingsfri fram/back växel. Växling kan ske både manuellt och automatiskt och vid växling bryts kraftflödet. Växellådan har också en hydrostatisk drivenhet som kopplas in med en knapptryckning. I stället för att drivas från motorn över en torrlamellkoppling drivs nu växellådan steglöst med sex hastighetsområden i upp till 50 kilometer i timmen.
Hydraulik med kraft
Basutrustning är lastkännande hydraulik med ett flöde på 110 liter per minut. Fyra dubbelverkande hydraulventiler finns med anslutningar dragna både fram och bak. För att understryka traktorns uppgift som redskapsbärare finns uttagspunkter fram och på traktorns mitt där utrustning med permanent flöde kan anslutas. Enkel trepunktslyft fram och bak hittas på utrustningslistan. Behöver man mer hydraulisk effekt kan traktorn utrustas med en eller två krafthydraulikpumpar med vardera 125 liter per minut med ett arbetstryck på hela 280 bar.
Hytt med lastbilskänsla
Hyttens placering långt fram erbjuder en fantastisk sikt framåt samtidigt som sikten bakåt av naturliga skäl är begränsad. Inne i hytten känns mycket av interiör och reglage igen från lastbilskusinerna i Mercedes familjen. Vill du köra högerstyrt finns utrustningsalternativ att flytta ratt och instrumentering till högersidan, vilket exempelvis är praktiskt vid klippning av vägkanter.
Fulländad dragare
Att Unimog knappast kommer till sin rätt som dragare för fältarbeten råder det ingen tvekan om. Men som redskapsbärare och dragfordon får den anses närmast fulländad med sin kombination av steglös drivning och förlustsnål mekanisk framdrivning för körning på väg. För lantbruk och maskinstationer med allt mer diversifierad verksamhet kan den absolut vara ett alternativ, även om priset säkerligen kan avskräcka en del spekulanter.
Fakta: Mercedes Unimog UGE 530
Grundpris: 2 600 000 kr
Pris provkört ex: 2 800 000 kr
Teknik (standardutförande)
Motor: Mercedes OM 936 Euro 6
Antal cylindrar/volym: 6/7,7 l
Max. effekt (enl. DIN): 220 kW/299 hk
Max. vridmoment: 1200 Nm / 1200 – 1600 rpm
Transmission: mekanisk, automatisk växling, två hastighetsområden 16+14 med fram/back
hydrostatisk med 6 hastighetsområden
Kraftuttag: 1000 varv/min
Hydraulflöde: 110 liter per minut, lastkännande
Krafthydraulik: 2 x 125 liter per minut(280 bar)
Vikt: 8950 kg provad traktor
Tillåten totalvikt: 16 500 kg
Längd: 5 440 mm
Höjd: 2 900 mm
Hjulbas: 3 350 mm
Standarddäck bak: 495/70 R24
Standarddäck fram: 495/70 R24
Volym bränsletank: 250 liter
Volym Adblue tank: 25 liter
Pris tillbehör
På begäran. Traktorn som provades hade följande utrustning:
Mekaniskt kraftuttag fram
Däcktrycksreglering
Hydrostat
Krafthydraulik
Frontlyft med stora BM
Flak med trevägstipp
Garanti & service
3 års garanti
Serviceintervall motor: 1 400 timmar
Serviceintervall transmission: 2 800 timmar
Nyckeltal
Kilo per hästkraft: 30
Kronor per hästkraft: 9 364
Kronor per kilo traktor: 312
(Beräknat på maxeffekt och pris och vikt för provad traktor)
Plus
Ytterst god sikt framåt
Däcktryckregleranläggning
Kombination av mekanisk och hydrostatisk drivning
Minus
Serviceåtkomlighet för kylarpaket
Stor vändradie
Användbarhet som dragare i fält
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.