Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 20 september 2018

  Smart hemmabygge underlättar potatisskörden

  Kyrkheddinge.

  För alla skördemaskiner med egen tank är tömningen ett moment som stjäl tid och kapacitet. Ofta finns det lösningar att tillgå. Men i Knut Åkessons fall slutade det med att han fick uppfinna den själv.

   Med en begagnad rulltank monterad på hjullastaren flyttar Knut Åkesson potatisen från upptagaren till potatislådorna.
  Med en begagnad rulltank monterad på hjullastaren flyttar Knut Åkesson potatisen från upptagaren till potatislådorna. FOTO: Anders Nilsson

  När Knut Åkesson i skånska Kyrkheddinge, som skördar cirka 120 hektar potatis – både egen odling och legokörning – började med lådhantering i sin potatisodling föddes en idé om att kunna använda en mellantank för att transportera potatisen från upptagaren till vagnen med potatislådor.

  – Jag tog kontakt med min återförsäljare av potatismaskiner som hittade en begagnad potatisupptagare. Denna demonterades och vi använde maskinens rulltank till vårt projekt, säger Knut Åkesson.

   Under fyllningen står upptagaren stilla men kan sedan fortsätta plockningen direkt.
  Under fyllningen står upptagaren stilla men kan sedan fortsätta plockningen direkt. FOTO: Anders Nilsson

  Drivs med lastarens hydraulik

  Den avmonterade rulltanken monterades sedan på en ram utrustad med redskapsfästen för hjullastare. Rulltanken drivs med lastarens hydraulik. Själva rulltanken har en rymd på ungefär sex ton, men det är hjullastarens storlek som avgör hur mycket den går att fylla.

  Knut Åkesson använde en Volvo L70 försedd med extravikter inför förra säsongen. Till den här säsongen har han i stället vätskefyllt bakhjulen.

  – Vätskan i hjulen ger en jämnare lugnare gång. Sedan måste man köra med omdöme och vi fyller väl maximalt ungefär fyra ton i tanken, säger Knut Åkesson.

   Med hjullastaren är det enkelt att lyfta upp tanken och fylla potatislådorna.
  Med hjullastaren är det enkelt att lyfta upp tanken och fylla potatislådorna. FOTO: Anders Nilsson

  Går snabbt att fylla tanken

  Det tar inte många sekunder att fylla mellantanken och under tiden som potatisupptagaren fortsätter jobba rullar hjullastaren bort mot vagnen med tomlådor. Här kan hjullastarföraren sedan fylla potatislådorna i lugn och ro.

  – Hur mycket kapaciteten ökar beror på avkastning och hur långt det är att förflytta sig med potatisupptagaren till lådorna. Vid en normalskörd på kanske 50 ton per hektar så ligger kapaciteten vid tömning med upptagaren i lådor på kanske tre hektar, men med mellantanken på hjullastaren så kan vi ligga på upp till fem hektar per arbetsdag, säger Knut Åkesson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen