Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 december 2017

  Skrämman som har nya metoder hela tiden

  Det här är världens smartaste ”fågelskrämma”. Med hjälp av kameror kan den snabbt upptäcka vilken sorts djur som är i närheten. Om den upptäcker ett skadedjur så spelar den upp ljud- och ljuseffekter som just det djuret inte gillar.

   Forskarna Ash Tews och Philip Valencia vid australiensiska CSIRO har skapat den ultimata ”fågelskrämman”, VPDaD, och testat den mot afrikanska elefanter.
  Bild 1/2 Forskarna Ash Tews och Philip Valencia vid australiensiska CSIRO har skapat den ultimata ”fågelskrämman”, VPDaD, och testat den mot afrikanska elefanter.
   Apparaten känner igen vilka djur som är i närheten och spelar upp ljud- och ljuseffekter för att skrämma bort skadedjur.
  Bild 2/2 Apparaten känner igen vilka djur som är i närheten och spelar upp ljud- och ljuseffekter för att skrämma bort skadedjur. FOTO: Csiro.au

  Det här ser kanske ut som en väderstation eller en radio, men kan vara den ultimata djurskrämman.

  Lådan innehåller både vanliga och värmekänsliga kameror, rörelsedetektorer, en liten dator samt lampor och högtalare.

  När ett djur närmar sig sätts kamerorna automatiskt på och med hjälp av särskilda datorprogram identifieras direkt vilken art det handlar om. Är det mörkt ute används djurets värmesignatur.

  Därefter väljer den ut rätt typ av ljud- och ljuseffekter för att skrämma bort inkräktaren.

  Däggdjursskrämma

  Tekniken har tagits fram av forskare i Australien, som också döpt det till ”Vertebrate pest detect-and-deter” med förkortningen VPDaD, alltså ”Upptäck och skräm bort skadliga ryggradsdjur” på svenska.

  Den australiensiska forskningsorganisationen CSIRO och jordbruksföretaget Olam International har hittills bara testat sin VPDaD-utrustning på ett djur som är lätt att känna igen – afrikanska elefanter.

  Men just nu pågår ett nytt fältförsök i Lockyer-dalen i den australiensiska delstaten Queensland där man testar att skrämma bland annat ankor, kakaduor, kaniner och vildhundar. Och man har redan börjat anpassa utrustningen för att också fungera för vildsvin, rävar, dingoer och kängurun vallaby.

  Nya strategier

  – Vårt mål är att expandera tekniken och använda den över hela Australien, säger robotexperten Ash Tews vid CSIRO.

  Den stora nackdelen med de skrämselmetoder som redan finns är att djuren snabbt lär sig ljuden.

  – Smarta djur kan till och med lära sig att använda skrämmorna som ett tecken på att det finns mat i närheten, och de får alltså motsatt effekt.

  – Vårt system ser direkt hur djuren reagerar och kan därför anpassa strategin tills en metod fungerar.

  LÄS MER: Bonnie säkrar ersättning för drabbad djurägare

  Relaterade artiklar

  Till toppen