Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 oktober 2019

  Hackar och rundbalar majs i en körning

  Stehag

  Att ensilera majs i rundbal tillhör inte vanligheterna i Sverige. Men i Mellanskåne lär det bli vanligare sedan bröderna Rickard och Roger Åberg investerat i en press som klarar kort material och kan köras både stationärt och i fält.

   Majs ensileras i rundbal av Rickard Åberg.
  Majs ensileras i rundbal av Rickard Åberg. FOTO: Marcus Frennemark

  Bröderna Åbergs maskinstation är något av specialister på pressar. Sedan 1997 har de ägnat sig åt pressning på entreprenad och i dag finns det fyra pressar i firman, varav tre gör rundbalar. Men bröderna har letat länge efter en press som kan hantera majs och andra finhackade material.

  – Vi hade funderingar på att själva bygga om en av pressarna innan vi hittade den här på nätet, säger Rickard Åberg.

   Presskammaren matas från förrådsbehållaren som rymmer fyra kubikmeter.
  Presskammaren matas från förrådsbehållaren som rymmer fyra kubikmeter. FOTO: Marcus Frennemark

  Det var en Agronic Multibaler 1220 som Rickard och Roger googlade fram. Efter att ha sett åtskilliga filmer på maskinen i arbete bestämde de sig för att göra affär. För några veckor sedan kunde de hämta hem pressen till Rönneholms Nygård.

  Agronic Multibaler 1220 är en kombimaskin som både pressar och plastar. Presskammaren matas med elevator från förrådsbehållaren och materialet, i det här fallet majs, blåses av hacken till behållaren.

  När balen är färdigpressad sveps den i mantelfilm och rullar ut på inplastaren där den får sin slutliga täckning.

   Balen plastas och rullar via en gummimatta ner på marken. Gummimattan har bröderna Åberg själv monterat på pressen för att inte grov majsstubb ska skada plasten.
  Balen plastas och rullar via en gummimatta ner på marken. Gummimattan har bröderna Åberg själv monterat på pressen för att inte grov majsstubb ska skada plasten. FOTO: Marcus Frennemark

  Maskinen är byggd för att komprimera allehanda sönderdelade material. En elevatormatta under press och plastare samlar upp spill och återför det till elevatorn via en returskruv.

  Bröderna Åberg skördar majsen med en Kemperhack som sitter baktill på traktorn medan pressen är kopplad i fronten. Rickard har satt en växellåda i frontlyften för att ändra riktningen på kraftuttaget och anpassa varvtalet till pressen.

   Rickard Åberg konsterar att pressen gör baler med hög densitet.
  Rickard Åberg konsterar att pressen gör baler med hög densitet. FOTO: Marcus Frennemark
   Frontmonterad med växel.
  Frontmonterad med växel. FOTO: Marcus Frennemark

  Ekipaget körs i traktorns backriktning och materialströmmen blåses över traktorn i pressens behållare. Den direkta majsskörden är alltså ett arbete för en person med en traktor.

  Odling av ensilagemajs har hittills varit förbehållet dem med tillgång till plansilo och som dessutom har tillräckligt många djur för att tömma silon i så snabb takt att ensilaget inte tar värme under sommarhalvåret.

  – Många mindre djurgårdar odlar inte majs av den anledningen, men rundbalar man majsen går det att odla även mindre arealer, säger Roger Åberg.

  Pressen kan köras stationärt lika väl som på fältet. Ett alternativ för den som får problem med att majsensilaget tar värme, är att rundbala det som är kvar i plansilon framåt vårkanten. På så sätt kan majsensilaget användas året runt i utfodringen.

   Korthackat material i rundbal fungerar bra i mixervagnen.
  Korthackat material i rundbal fungerar bra i mixervagnen. FOTO: Marcus Frennemark

  Roger och Rikard Åberg ser flera användningsområden för sitt nyförvärv. Under hösten ska de testa att pressa HP-massa med den. Utrustas hacken med ett skärbord kan ekipaget användas för att hacka och packa helsäd i rundbal. Med en pickup på hacken kan vall förtorkas och hackas i rundbal.

  – Många gårdar utfodrar med mixervagn och då kan vanligt rundbalsensilage vara svårt att mixa ner för att det är för långstråigt, säger Roger Åberg.

  Den här första hösten kör de sina egna 17 hektar majs och ytterligare några hektar hos kunder där de sådde majs i våras. Framöver räknar de med att det kan bli många fler uppdrag för den nya pressen, som de än så länge är ensamma om i Sverige.

  – Men vi vill bli varma i kläderna innan vi börjar slå på trumman för det, säger Rickard Åberg.

   Rickard Åberg och Roger Åberg skördar majs i rundbal.
  Rickard Åberg och Roger Åberg skördar majs i rundbal. FOTO: Marcus Frennemark

  Bröderna Åberg, Rönneholms Nygård

  Bröderna Roger och Rickard Åberg bedriver jordbruk, mjölkproduktion och maskinstation med Rönneholms Nygård som bas.

  De pressar vall och halm med två rundbalspressar från Lely och en från Pöttinger. De har också en MF-press som gör fyrkantsbal.

  Andra körslor är sådd, sprutning, gödselkörning, snöröjning med mera.

  Agronic Multibaler

  Agronic OY är en finsk tillverkare av lantbruksmaskiner.

  Agronic Multibaler finns i två modeller, 820 och 1220, och är konstruerade för att pressa och komprimera hackade och lösa massor, som flis, torv, majs eller betmassa.

  Bröderna Åbergs Multibaler 1220 är den första som sålts till Sverige.

  Multibaler 1220 gör balar som är 1 meter breda. Diametern kan varieras från 1,0 till 1,2 meter. Balens vikt varierar från 600 till 1 000 kilo beroende på vattenhalten i materialet.

  Pressen har kapacitet att göra 40-50 balar i timmen.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen