Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 1 mars

  John Deere tar ledningen i snurrig traktorstatistik

  Kanhända satte traktorbranschen kaffet i vrångstrupen när statistiken för nyregistreringar dök upp idag. Men allt är inte vad det ser ut att vara.

  Vid en snabb titt på registreringsstatistiken för nya lantbrukstraktorer över tre ton ser det ut som att försäljningen minskat med drygt 12 procent under årets första två månader, jämfört med samma tid förra året. Från 325 registrerade maskiner till 285.

  Allra tyngst har det enligt siffrorna gått för Massey Ferguson som vid senaste månadsskiftet bara hade fått ihop fyra nyregistreringar, jämfört med 47 under januari och februari förra året.

  Men förklaringen är att importören av märket tillsammans med återförsäljarna i slutet av förra året kom överens om att registrera in ett stort antal traktorer som fanns i lager hos återförsäljarna. Orsaken var att slippa en del byråkrati som den nya traktorförordningen hade orsakat om man väntat till efter nyår. Sannolikt är det nu dessa traktorer som i första hand säljs till kunderna, men eftersom de redan registrerats in tidigare så hamnar de inte i statistiken för nyregistreringar.

  För de andra märkena ser nyregistreringarna hyfsat stabila ut. Valtra ökar en del, John Deere minskar en del och de flesta andra ligger på en stabil nivå jämfört med inledningen av förra året.

  Om man hypotetiskt räknar med att även Massey Ferguson säljer ungefär lika många traktorer som förra året, fast de inte syns i statistiken för nyregistreringar, blir marknaden summa summarum nästan identisk med förra årets första två månader.

  Även för minitraktorer, de under tre ton, är marknaden stabil med 24 registreringar jämfört med 22 samma period förra året. Här är det John Deere och Kubota som leder försäljningen.

  LÄS ÄVEN: Traktortoppen 2017 – län för länLÄS ÄVEN: Regeländring fick effekt på traktorstatistikenLÄS ÄVEN: Här visas den unika VolvonKRÖNIKA: Dahlgren: ”Allt går att bevisa med statistik”

  Läs mer om

  Till toppen