Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 28 november 2019

  Håll koll på kon med gps

  Med ett halsband på kon eller fåret ser du direkt i telefonen var flocken finns. Svenska Followit har tidigare jobbat mycket med spårning av vilda djur, men riktar sig nu också mot tamboskap.

  Om du har dina djur betandes på ett större område, i kuperat landskap eller på skogsbete, kan det vara tidsödande att leta rätt på dem för att utföra den dagliga tillsynen. Företaget Followit i Lindesberg har börjat få förfrågningar från djurbönder om deras gps-sändare.

  – Ja, det har kommit mer och mer de senaste åren. De vill kunna få lite hjälp att hitta djuren snabbare, säger Indra Samuelsson på företaget.

  Followit har jobbat länge med spårningsutrustning och sysslar med allt från stöldskydd på maskiner, positionering av jakthundar, vilda djur i forskningsprojekt runt om i världen och även med personskydd. Delar av det som i dag heter Followit har funnits sedan 1974.

   Sökhjälp. ”Man får se det som ett hjälpmedel för den dagliga tillsynen. Man kan leta upp djuret via interfacet och sedan hitta det snabbare”, säger Indra Samuelsson på Followit. Själva enheten väger 175 gram och batteriet kan hålla upp till ett år.
  Sökhjälp. ”Man får se det som ett hjälpmedel för den dagliga tillsynen. Man kan leta upp djuret via interfacet och sedan hitta det snabbare”, säger Indra Samuelsson på Followit. Själva enheten väger 175 gram och batteriet kan hålla upp till ett år. FOTO: Hans Dahlgren

  Själva enheten sitter i ett band som fästs runt djurets hals. Bakom det helt täta höljet finns en gps-mottagare, ett uppladdningsbart batteri och en modul som håller kontakten med GSM-mobilnätet.

  Sändarens gps-position skickas via 2G-nätet i intervaller som användaren själv bestämmer. Ju oftare man vill ha positionen desto kortare blir batteritiden. De kortaste intervallerna är 15 minuter. Då räcker batteriet en vecka. Om man i stället nöjer sig med två gånger per dygn kan batteriet räcka ett helt år.

  Kan följas i mobilen

  Själva positionen på djuret eller djuren visas sedan i Followits webbapplikation. Det går att titta både i dator och i mobil, så länge du har en webbläsare.

  – Då får man upp ett interface som bygger på Google Maps. Där man kan välja olika kartvyer.

  Modellen Pellego från Followit ligger på 3 700 kronor per sändare. Då ingår ett års abonnemang på tjänsten, med tillgång till webbtjänsten där positionerna visas. Efter det första året kostar det 700 kronor per år och sändare.

  Hur många sändare man behöver till sina djur beror på förutsättningarna i verksamheten.

  – Det där kanske användarna själva ska få bestämma, men man kan alltid börja med en och se vad det leder till, säger Indra Samuelsson.

  Tekniken är förhållandevis ny i dessa sammanhang och Indra Samuelsson har också mött en del skeptiska djurägare.

  – Ja, men jag tror det kommer att gå över när folk börjar använda den och ser hur mycket tid de sparar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen