Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 23 oktober 2017

  Fendt rullar ut bandtraktorer i eget namn

  Optimal viktfördelning mellan traktoraxlarna, vändtegsautomatik och bandtraktorer är några traktornyheter som Fendt presenterar på Agritechnica.

   Fendt vario pull. Kopplingspunkten kan förskjutas 80 centimeter.
  Fendt vario pull. Kopplingspunkten kan förskjutas 80 centimeter. FOTO: Marcus Frennemark

  Traktorns dragkraft utnyttjas bäst när 40 procent av vikten ligger på framaxeln och 60 procent på bakaxeln. För att nå dit hänger vi på traktorn frontvikter och/eller hjulvikter beroende på vilket jobb traktorn ska utföra. Vi behöver ta hänsyn till hur redskapets vikt överförs till traktorn under drift.

  Lanserar systemet Vario Pull

  Men viktfördelningen förändras kontinuerligt under arbete i fält. Jordarna är sällan de samma i alla delar av fältet och förutsättningarna i dag är ofta annorlunda mot i går när vi bestyckade traktorn med vikter.

  Den utmaningen försöker Fendt tackla med systemet Vario Pull, som visas som prototyp på Agritechnica.

  LÄS MER: Extra stora bakdäck på nya Fastrac

  Grunden i systemet är att kopplingspunkten mellan traktorn och redskapet är möjlig att förskjuta 80 centimeter i längdled. Skjuts kopplingspunkten ut så överförs en större del av vikten till framaxeln och tvärtom.

   Skjut ut kopplingspunkten när du vill ha mer tyngd på bakaxeln. Dra in den om du vill flytta tyngd till framaxeln.
  Skjut ut kopplingspunkten när du vill ha mer tyngd på bakaxeln. Dra in den om du vill flytta tyngd till framaxeln. FOTO: Fendt

  Belastningen på fram- och bakaxel mäts kontinuerligt. Föraren kan följa hur viktfördelningen ändras på skärmen och förskjuta kopplingspunkten under körning för att optimera balansen mellan fram- och bakaxel.

  Systemet ska bli självreglerande

  På prototypen, som är utvecklad för traktorerna i 1000-serien, görs detta manuellt, men Fendts avsikt är att systemet ska bli självreglerande och med automatik anpassa dragbommens längd till förhållanden för stunden.

   Kopplingen av redskapet underlättas med Vario Pull.
  Kopplingen av redskapet underlättas med Vario Pull. FOTO: Fendt

  Fördelarna är uppenbara. Optimerad dragkraft innebär traktorer med lägre totalvikt och lägre bränsleförbrukning, dessutom blir det enklare att koppla redskapet när dragbommen kan skjutas ut.

  Fendt lanserar också en vändtegsautomatik som erbjuder mer än U-sväng på vändtegen. U-sväng passar till bogserade redskap, men med burna redskap och smala vändtegar är det önskvärt att även kunna backa och vända i andra mönster.

  LÄS MER: Indisk eltraktor ska erövra världen

  Den nya automatiken innebär antingen Y-sväng eller K-sväng. Hastigheter fram och back på vändtegen läggs in i systemet. När ekipaget kommer till vändtegen aktiveras systemet automatiskt och växlar från fram till back och tillbaka igen och faller in i nästa drag i exakt anslutning till det förra.

   Fendt i aktion.
  Fendt i aktion. FOTO: Andreas Mohr

  Två nya serier av bandtraktorer är på väg ut. Den större serien 1100 Vario MT, med fyra modeller i effektklassen 492-646 hästkrafter, känner vi igen från Challenger.

  Ägarna Agco har tagit det strategiska beslutet att inte använda varumärket Challenger på Europamarknaden, alltså är traktorerna numera gröna.

   Fendt 943 Vario MT är med sina 431 hästkrafter störst i den nya serien med bandtraktorer.
  Fendt 943 Vario MT är med sina 431 hästkrafter störst i den nya serien med bandtraktorer. FOTO: Marcus Frennemark

  Tre nya bandtraktorer

  Även en serie med något mindre bandtraktorer, Fendt 900 Vario MT, där effekterna hos de tre modellerna ligger i intervallet 380–431 hästkrafter, lanseras på Agritechnica.

  Här rör det sig om helt nya traktormodeller där kraften kommer från en sjucylindrig motor från Agco power med 9,8 liters volym. Max vridmoment uppnås redan vid 1 200 varv och det ger enligt Fendt ge bra bränsleekonomi. Traktorerna är utrustade med den steglösa variotransmissionen.

  Bandtraktorerna finns till försäljning direkt efter Agritechnica och finns för leverans från och med första kvartalet 2018.

  LÄS OCKSÅ: Mahindra rullar in i framtiden utan förareLÄS OCKSÅ: Full rulle med traktor BLÄS OCKSÅ: Fendt presenterar flera nyheter

  Relaterade artiklar

  Till toppen