Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 5 februari 2019

  Färre traktorer försvann förra året

  Under 2018 efterlystes totalt 57 traktorer som försvunna vilket är en minskning med 30 procent jämfört med 2017. Samtidigt minskade även antalet efterlysta maskiner och redskap med 7 procent. Det visar den senaste årsstatistiken från Larmtjänst som publiceras i dag.

  Vad den kraftiga minskningen beror på är oklart. Men den kan hänga samman med ett ökat riskmedvetande ute på gårdarna. Totalt minskade antalet efterlysningar från 81 traktorer 2017 till 57 traktorer 2018.

  – Minskningen kan bero på att säkerheten på gårdarna har blivit bättre, att man är mer uppmärksam på externa och att ligorna flyttat sin verksamhet. Sedan har även polisen gjort särskilda insatser som kan ha bidragit, säger Larmtjänsts utredare, Peter Sundman, i ett pressmeddelande.

  Flest efterlysningar under kvartal tre och fyra

  Enligt Larmtjänsts sammanställning minskade antalet efterlysningar från 81 försvunna traktorer 2017 till 57 traktorer 2018. Totalt efterlystes 179 maskiner och redskap vilket är en minskning jämfört med 2017, då 186 maskiner och redskap efterlystes.

  Flest efterlysningar har gjorts under kvartal tre och fyra. Hjullastare och hjulburna grävmaskiner är de maskintyper som framstår som mest eftertraktade av tjuvarna.

  – Det är två maskintyper med många användningsområden, vilket gör dem eftertraktade, säger Peter Sundman.

  Att stöldskydda verkstadslokalen lyfts ofta fram som en viktig parameter för att minska maskinstölderna.

  Många återfinns aldrig

  Andelen traktorer och entreprenadmaskiner som inte hittas är dock fortfarande hög. Av de efterlysta traktorerna är det enbart 22 stycken som har återfunnits, vilket innebär att 61 procent fortfarande är borta. Av de efterlysta maskinerna och redskapen som inte återfunnits är siffran ännu högre. I den här gruppen saknas 78 procent fortfarande.

  – Maskinerna är ofta oregistrerade vilket gör dem svårare att identifiera om de anträffas efter stöld. Av den anledningen bör man registrera maskinerna eftersom den underlättar identifieringen samtidigt som det kan bidra till att fler stulna maskiner återfinns, säger Peter Sundman.

  Den höga andelen traktorer och maskiner som inte återfinns tyder även på att många av dem försvinner utomlands. Under året har grävmaskiner och andra entreprenadmaskiner återfunnits i både Polen och Litauen.

  Stölderna av traktorer sker främst i Västra Götalands län, Skåne län och Stockholms län medan majoriteten av stölderna av entreprenadmaskiner äger rum i Stockholms län.

  Gångbara tips för att minska maskinstölderna är, som i alla sammanhang, att ha koll på serienummer och dna-märka sin utrustning, samt se över lås- och fönsteranordningar på verkstadslokalerna. Men även grannsamverkan lyfts allt mer fram som något som i allt högre utsträckning avskräcker tjuvarna. Flera andra tips sammanfattas i den här artikeln samt i ATL:s tv-serie Stöldskydda gården som du hittar här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen