Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 januari 2018

  Så håller du tjuvarna borta

  Med vårbruket ökar stölderna. Men det finns många knep som håller tjuvarna borta. Här är listan som banar väg för säkerhetsgenomgången på gården.

  Så här dagarna efter nyår är det kanske inte alla som går och tänker på vårbruket. Men för andra är planeringen redan i full gång.

  För att inte få en obehaglig start på växtsäsongen kan det vara bra att ägna en tanke åt det egna skalskyddet. Förra året berättade ATL om flera uppmärksammade stölder av både utsäde och växtskyddsmedel. Dessa stölder har på senare år seglat upp som en ny kategori vid sidan av stölderna av jordbruksmaskiner och gps-utrustning, och för att minska volymerna rekommenderar Länsförsäkringar sina kunder att inte ha växtskyddsmedel för mer än två basbelopp hemma på gården.

  Klart är att lantbruket måste göra en mental förflyttning där man blir bättre på att låsa in sina saker på samma sätt som industrin redan har gjort. På sikt är det bara bättre säkerhetsrutiner som kan hindra tjuvarnas framfart på landsbygden.

  Fler maskiner försvinner

  Samtidigt finns det gott om solskenshistorier. Senast för några dagar sedan berättade ATL om Fredrik Nordin i Härnösand som blev av med två traktorer som stod uppställda för snöröjning. Traktorena kom tillbaka, men exemplen där maskinerna inte kommer till rätta är desto fler.

  Siffrorna för 2017 är ännu inte sammanställda. Men speglar utvecklingen för helåret kvartalsstatistiken är utvecklingen dyster. Till trenden hör visserligen att det stjäls färre maskiner. Men samtidigt är det allt fler än som inte kommer tillbaka.

  – Tidigare har det rört sig om 70 procent som inte påträffas, men fram till tredje kvartalet var det 79 procent som inte hade påträffats, säger Peter Sundman, på Larmtjänst som sammanställer stöldstatistiken.

  Det ska i så fall jämföras med 2016 då det försvann 327 entreprenadmaskiner och traktorer, varav 139 utgjordes av den sistnämnda kategorin.

  Glöm inte miljöskyddet

  Maskinstölder är ett stort problem för jordbruket. Men det finns mycket man kan göra för att förbättra det egna skalskyddet. Fönster in till maskinhallen är populärt för att öka ljusinsläppet, men ökar också möjligheterna för en inbrottstjuv att ta sig in. I filmklippet nedan visar en skadeexpert hur man effektivt förhindrar att tjuvar lyfter ut fönster och hur man bäst skyddar sig med olika gallerlösningar.

  Att stjäla en ny traktor är tyvärr också relativt enkelt. Därför bör man alltid överväga att beställa sin nya traktor med olika stöldskydd, samt eftermontera startspärrar i traktorer där dessa saknas.

  Det stora problemet med dieselstölder kan också motverkas genom att man ser över skyddet kring sin dieseltank. I samband med detta är det också rekommenderat att man ser över miljöskyddet runt anläggningen så att diesel inte läcker ut i samband med en olycka eller en eventuell stöld. Ingen vill ha ner bränsle i dricksvattnet och eftersom saneringskostnaden inte alltid täcks av försäkringen kan en eventuell olycka bli mycket kostsam.

  Sist men inte minst. Missa inte ATL:s videoserie Stöldskydda gården som finns här på ATL.nu. I filmserien finns många gångbara tips om hur man ska tänka kring säkerheten på sitt lantbruk. Allt du behöver göra är att dra i gång filmklippet nedan och luta dig tillbaka så spelas alla inslagen upp automatiskt.

  I det första klippet berättar vi hur du förstärker dörren med järnprofiler för att förhindra att tjuven tar sig in med brytverktyg. Vill du titta på en särskild del igen hittar du alla inslagen här.

  LÄS ÄVEN: Trolle Ljungby blev av med växtskyddsmedel för en miljonLÄS ÄVEN: Polisen varnar för stölder av gps-utrustningLÄS ÄVEN: Våg av stölder från John Deere-traktorer

  Relaterade artiklar

  Till toppen