Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 oktober 2017

  De har gjort SLU:s bästa innovationer

  Personerna som tagit de tre mest framgångsrika innovationerna som bottnar i forskning vid SLU har belönats av det 40-årsjubilerande universitetet.

  Innovationerna som belönats handlar om utsädessanering, skydd mot snytbaggar och goda bakterier.

   Kenneth Alness.
  Kenneth Alness. FOTO: Frida Jonson

  Kenneth Alness utvecklade Thermoseed, en metod som med varm luft och vatten sanerar utsäde utan att det tappar grobarhet eller lagringsduglighet. Thermoseed har fått internationell spridning och finns i dag i Lantmännen Bioagri där Kenneth Alness är vd.

  LÄS OCKSÅ: Väl vågad tröskparkering

  Göran Nordlander och Henrik Nordenhem ligger bakom Conniflex som skyddar barrträdsplantor mot angrepp av snytbaggar. Tricket är att förse den späda plantans stam med ett töjbart ytskikt av fin sand.

   Göran Nordlander.
  Göran Nordlander.

  Lars Axelsson och Sven Lindgren utforskade egenskaperna hos den probiotiska bakterien Lactobacillus reuteri, som tar fajten med illasinnade mikroorganismer i människans mag- och tarmkanal. Deras forskning låg till grund för starten av företaget Biogaia.

  LÄS OCKSÅ: Så här mycket kostar vargenLÄS OCKSÅ: Sveriges snabbaste traktorer

  Relaterade artiklar

  Till toppen