Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 22 oktober 2019

  County gick för miljonbelopp

  Priset för vad folk är beredda att betala för en veterantraktor nådde nya höjder när en County ropades hem för strax över 1,64 miljoner kronor.

   132 000 pund var köparen beredd att betala för denna unika County.
  132 000 pund var köparen beredd att betala för denna unika County. FOTO: Cheffins

  Som om det inte vore nog får den irländska köparen även betala både skatt och en sexprocentig kommissionsavgift, skriver Agriland.

  Auktionen förrättades i Storbritannien, närmare bestämt på klassiska Cheffins’ Cambridge Vintage Sale i Sutton i England, en auktionsplats som allt som oftast beskrivs som Europas största i sitt slag. Så sent som i april i år intervjuade ATL gotlandslantbrukaren Jan-Ola Jonsson om hans återkommande besök på Cambridge där hans storfynd har blivit viktiga anslag för att komma över billiga maskiner och annan utrustning till lantbruket.

  För irländaren Billy Keogh, som ropade hem Countyn, får vi anta att incitamentet var något helt annat än att spara pengar. Traktorn ropades hem för 132 000 pund, vilket motsvarar strax över 1,64 miljoner kronor.

  Flaggskeppet i hela serien

  Så vad fick då köparen för pengarna? Ja, till bakgrunden hör att County 1884, med en effekt på 188 hästkrafter, beskrivs som flaggskeppet i hela County-serien. Eller som Agriland själva beskriver det – en helig graal för många County-fans.

  Auktionsobjektet ska i det här fallet ha gått ovanligt få arbetstimmar och ska dessutom ha haft en och samma ägare under 35 år. Som om det inte vore nog ska den, enligt proveniensen, även ha varit den tredje 1884:an som rullade av produktionslinan, och detta i en serie där det sägs att det bara tillverkades 30 traktorer efter lanseringen 1980.

   Auktionsobjektet ska i det här fallet ha gått ovanligt få arbetstimmar och ska dessutom ha haft en och samma ägare under 35 år.
  Auktionsobjektet ska i det här fallet ha gått ovanligt få arbetstimmar och ska dessutom ha haft en och samma ägare under 35 år. FOTO: Cheffins

  County-ägarna har traditionellt sett dragit in mycket pengar på de brittiska veteranauktionerna. Nyligen såldes exempelvis en County 1474 TW för 94 000 pund (motsvarande 1,17 miljoner kronor). Men samma summa drog även en County 1474 Long Nose från 1981 in förra året, vilket ATL tidigare har rapporterat om.

  Men även om prislappen var den högsta som någonsin betalats för en County, enligt auktionsförrättaren, så framstår den ändå som blygsam i förhållande rekordsumman på 310 000 pund (3,86 miljoner kronor) som betaldes för en 1903 Ivel Agricultural Motor.

   3,86 miljoner kronor är Cheffins rekord för en veterantraktor. Summan betalades in för att lägga vantarna på den här smått unika 1903 Ivel Agricultural Motor.
  3,86 miljoner kronor är Cheffins rekord för en veterantraktor. Summan betalades in för att lägga vantarna på den här smått unika 1903 Ivel Agricultural Motor. FOTO: Cheffins

  Fler Countymodeller i ATL:s traktorkalenter

  ATL har genom året skrivit flera reportage om County, och intervjuade senast Alf Werner i Katrineholm, som har kört County både till vardags och för nöjes skull.

  Någon County 1884 hittar vi däremot inte i ATL:s traktorkalender, med nyckeldata om över 3 000 traktorer, men däremot hittar vi flera andra Countymodeller. Läs mer om dem här.

   3,86 miljoner kronor är Cheffins rekord för en veterantraktor. Summan betalades in för att lägga vantarna på den här smått unika 1903 Ivel Agricultural Motor.
  3,86 miljoner kronor är Cheffins rekord för en veterantraktor. Summan betalades in för att lägga vantarna på den här smått unika 1903 Ivel Agricultural Motor. FOTO: Cheffins

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen