Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 12 mars 2018

  Efter många BM 600 förverkligades drömmen

  Karl-Olof Salomonsson i Hjälmseryd i Småland har haft många BM 600 i sina dar. Men ingen har hittills varit så vackert renoverad som hans senaste klenod. Det enda som fortfarande gäckar honom är den pulserande gången.

  Så nu behöver han läsarnas hjälp.

   Bortsett från hydraulsystemet, växellådan och kraftuttaget har nästan alla detaljer på traktorn gåtts igenom.
  Bild 1/2 Bortsett från hydraulsystemet, växellådan och kraftuttaget har nästan alla detaljer på traktorn gåtts igenom.
   Poppins i Lammhult har tillverkat nya skärmar och ny takinredning.
  Bild 2/2 Poppins i Lammhult har tillverkat nya skärmar och ny takinredning.
   Karl-Olof Salomonsson i bor i Hjälmseryd mellan Jönköping och Växjö i Småland, och uppskattar att han har lagt ner 50 000 kronor på att renovera upp sin BM 600.
  Karl-Olof Salomonsson i bor i Hjälmseryd mellan Jönköping och Växjö i Småland, och uppskattar att han har lagt ner 50 000 kronor på att renovera upp sin BM 600.

  – Denna köpte jag för tre år sedan, och den första ägaren var Överums bruk som gör plogar. Så det sitter en plåtskylt i hytten där det står Överums bruk, säger Karl-Olof Salomonsson, 61.

  Traktorn var i dåligt skick när han köpte den. Men efter att ha plockat bort lastaren och blästrat plåtarna började den sakta men säkert återfå sin forna glans.

  – Det är ett grundligt jobb där jag har lagt på en tvåkomponentlack och tagit in en möbelfirma. Inredningen har gjorts av Poppins i Lammhult som klär om möbler. De har tillverkat nya skärmar och en ny takinredning så att det ser ut som original.

  Motorn har i sin tur renoverats av Motrab utanför Aneby som även gick igenom vev- och kamaxeln.

  – Så den är nedplockad i molekyler. Många BM 600 har en pulserande gång, och jag trodde att det satt i vevaxeln. Men nu lutar jag mot att det är något i pumpen som skapar den här gången.

   Till sin skogstraktor har Karl-Olof kopplat en Rottne Blondin-kärra.
  Till sin skogstraktor har Karl-Olof kopplat en Rottne Blondin-kärra.

  Efterlyser tips

  Problemet med gången är fortfarande något som gäckar Karl-Olof Salomonsson. Näst på tur står att mäta upp regulatorn och vikterna i pumpen för att se om det påverkar.

  – Jag har nog haft 40-tal BM 600 och de flesta har mer eller mindre haft den pulserande gången. Jag har nog bara kört tre utan.

  – Det är inget fel på dem, men det är rätt kul när man får höra en som går helt klockrent. Det skulle kunna vara en efterlysning i sammanhanget om det är någon som har fler idéer.

  I maskinhallen hemma på gården står ytterligare två BM 600-traktorer – en som går i jordbruket och en som används i skogen. Till sin skogstraktor har Karl-Olof kopplat en Rottne Blondin-kärra.

  – Jag har kört mycket med den här i skogen åt bönderna runt omkring. Nu kör jag bara själv för min egen del, men det är kul att de kommer till användning, säger Karl-Olof som vid sidan av jordbruket med 27 amkor och ett 20-tal kalvar även driver en åkerifirma där han kör egen lastbil.

  Sin gullackerade BM-traktor kommer han framför allt använda vid finkörningar.

  – Vi är ett gäng här nere som kör Rusken runt och där är det många BM-traktorer som är med i traktorracet. Det finns ett stort intresse i landet för gamla traktorer och särskilt för BM som är gjort på svenskt gjutjärn.

  Varför har du fastnat så för denna traktormodell?

  – Det kom sig av den första jag körde. Den gick som en dröm, och sen är det en driftsbillig traktor som knappt drar någon diesel och den är lätt att meka med. Att renovera en motor på en sån här kan man nästan göra själv hemma i garaget.

  Under renoveringen har Karl-Olofs traktor även återfått sin gula originalfärg. Gula BM-traktorer har traditionellt gått som anläggningsmaskiner, och såldes bland annat till industrin och till kommuner.

  – Jag vet inte någon lantbrukare som köpte gula traktorer trots att de hade bättre hytt och bättre värme. Det har jag funderat mycket på varför man inte kostade på dem och gjorde bättre traktorer även till bönderna. Men det var så det var på den tiden. All extrautrustning fick man köpa till.

  Hur nöjd är du med renoveringen på en skala från ett till tio?

  – Förutom att jag inte har kommit på den pulserade gången än så skulle jag väl sätta en nia då. Den är i fantastiskt bra skick som överensstämmer väl med originalet till 95 procent skulle jag påstå. Det är möjligt att dekalerna bak skulle vara av en annan form. Men det var dessa jag hade hemma.

  Sidodekalerna är däremot nytryckta. Bortsett från hydraulsystemet, växellådan och kraftuttaget har nästan alla detaljer på traktorn gåtts igenom.

  Vad kalaset har kostat vågar han knappt tala om.

  – Men det är en bit över 50 000 kronor i alla fall. Blästring och färg är ju inte billigt liksom genomgången av motorn. Men jag tänkte att jag ville gå igenom en traktor riktigt ordentligt. Sen tillkommer ideellt arbete och det är ju lite hobbybetonat.

  Ska inte lämna landet

  Som så många andra BM-ägare blir han regelbundet uppvaktad av spekulanter som vill köpa hans traktorer för att skicka den på export – något som han hittills har sagt nej till.

  – Det är inte aktuellt att såna kulturklenoder ska lämna landet. Bättre traktorer får man leta efter i dag. De har inga datorer. Det är bara att sätta sig och trycka på starten så går den i gång.

  Läsare som vill tipsa Karl-Olof Salomonsson hur han ska bli av med den pulserande gången får gärna kommentera artikeln nedan eller mejla undertecknad så lovar vi att vidarebefordra svaren. Tack på förhand!

  Klicka här för att ta del av nyckeldata över BM Volvo T-600. Länken leder till Traktorkalendern som ni hittar direkt här på ATL.nu.

  LÄS OCKSÅ: Nytt prisrekord för en T 814

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen