Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 3 mars 2018

  Nytt prisrekord för en T 814

  Telefonerna gick varma till auktionisten när det blev dags att sälja traktorn alla hade väntat på. En holländare och en svensk bjöd via telefon men det var en dalslänning som vann. Priset blev antagligen ett nytt Sverigerekord.

   Michael Carlsson och hans pappa Ingvar Carlsson har fått en Volvo BM T 814 att köra med. Ivar stod stadig som en fura när buden från de andra spekulanterna vägrade sluta komma.
  Michael Carlsson och hans pappa Ingvar Carlsson har fått en Volvo BM T 814 att köra med. Ivar stod stadig som en fura när buden från de andra spekulanterna vägrade sluta komma. FOTO: Niklas Larsson

  Den hade gått på samma gård sedan den var ny. På Ljungs Säby Lantbruk i Vreta Kloster mellan Linköping och Motala.

  På namnskylten i hytten stod gårdsnamnet sedan länge och fel och brister på den var uppskrivna på en lapp i dörrens fönsterruta. Oljeläckage, elfel och så ett skrapljud i koppling eller växellåda som ska ha uppstått efter ett kopplingsbyte. Däcken var inte av den bästa kvaliteten.

  Trots en del fel och brister blev den ändå auktionens absoluta höjdpunkt. När den hade sålts stod publiken och hämtade andan. En budgivning som i sitt stämningsläge liknade en dramatisk pjäs på teatern hade nyss avslutats.

   Elfel, missljud i koppling eller växellåda, däck som inte var av bästa kvalitet. Det spelar ingen roll när en Volvo BM T 814 kommer ut på marknaden. Det blir rekordpriser i alla fall.
  Elfel, missljud i koppling eller växellåda, däck som inte var av bästa kvalitet. Det spelar ingen roll när en Volvo BM T 814 kommer ut på marknaden. Det blir rekordpriser i alla fall. FOTO: Niklas Larsson

  LÄS MER: Unik Volvo BM på Borgeby

  Betalade kontant

  Vinnaren stod trygg som en fura och betalade allt kontant dessutom. Han fick applåder och flera ville gå fram efteråt för att gratulera. Slutpriset var hela 295 000 kronor när klubban slogs ned för sista gången

  Ingvar Carlsson heter den nye ägaren och han bor i Mellerud i Dalsland. Sitt nya köp kommer han bland annat använda till att dra en grävmaskinstrailer och så tycker han det är en bra traktor.

  – Det är kul att ha den, säger han glatt och med en glimt i ögat.

   Den har funnits på gården sedan den var ny. Ägarskylten med gårdsnamnet finns i hytten. Den här utsikten får nu familjen Carlsson i Dalsland njuta av.
  Den har funnits på gården sedan den var ny. Ägarskylten med gårdsnamnet finns i hytten. Den här utsikten får nu familjen Carlsson i Dalsland njuta av. FOTO: Niklas Larsson

  Sonen Michael Carlsson var också med på auktionen och medan olika människor kastar sig fram för att prata T 814 med Ingvar Carlsson, så förklarar Michael Carlsson lite mer för ATL om varför de köpte just en T 814.

  – De är lätta att skruva med, säger han.

  Ville investera

  När Ingvar Carlsson får en lucka i anstormningen berättar han vidare om hur han tänkte innan han för en stund fick allas blickar på sig vid budgivningen.

  – Jag har avvecklat ett lantbruk och arrenderat ut en gård. Jag har fått lite pengar över. Jag ville investera i något och förhoppningen är att den ska stiga i värde så det är ju bättre än aktier i så fall. Den är ju lite dyr på ett jordbruk. Det är kul att ha den.

  PREMIUM: Modellerna Volvo BM stoppade

   Axeln som driver framaxel var bytt och den gamla följde med i köpet. T 814 var ju en T 800 med turbo och framaxeln togs från LM 640. På sidan av växellådan finns ett uttag till drivningen på framaxeln.
  Axeln som driver framaxel var bytt och den gamla följde med i köpet. T 814 var ju en T 800 med turbo och framaxeln togs från LM 640. På sidan av växellådan finns ett uttag till drivningen på framaxeln. FOTO: Niklas Larsson

  Michael Carlsson berättar också att han har en liten son därhemma och ser en fortsättning.

  – Med tiden kan han ta över 814.

  Traktorn ska inte ingå i en samling utan Ingvar ska ha den hemma.

  – Jag kunde inte sluta bjuda, säger han med ett leende på läpparna. Han ser uppriktigt glad ut och har fått publikens stöd.

   Michael Carlsson var glad för att hans pappa ropat in en riktig klassiker.
  Michael Carlsson var glad för att hans pappa ropat in en riktig klassiker. FOTO: Niklas Larsson

  LÄS MER: Sydafrika – en stor marknad för Volvo BM

  Budgivare på telefon

  Det var nära att även denna T 814 skulle komma att hamna i Holland. Den som såldes i Gnesta för 225 000 kronor tog ju den rutten nedåt. Men trots budgivning på telefon som tycktes kunna fortsätta i evigheter stod Ingvar Carlsson från Dalsland som den slutgiltiga segraren.

  LÄS MER: Så bevaras patinan på deras BM 814

   Tillverkningsnummer 7825 får stanna i Sverige. Marknaden är obarmhärtig. Mest pengar vinner och denna gång räckte de för att få stopp på exporten.
  Tillverkningsnummer 7825 får stanna i Sverige. Marknaden är obarmhärtig. Mest pengar vinner och denna gång räckte de för att få stopp på exporten. FOTO: Niklas Larsson

  FAKTA – auktionspriser

  T 814: 295 000 kr (årsmodell 1975)

  BM 350: 32 000 kr

  IH 1455: 122 000 kr

  IH 956: 75 000 kr

  LM 640: 42 000 kr

  Källa: Niklas Larsson, ATL

  LÄS MER: Volvo BM gick för drömsummaLÄS OCKSÅ: Klassiska Volvo BM gick under klubbanLÄS OCKSÅ: Veteraner i mängder till saluPREMIUM: Priserna på Volvo BM skjuter i höjdenATL-TV: Folkfest på maskinauktionen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen