Gå till innehåll
  • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
    Teknik 29 mars 2018

    Ingen dispens för A-traktorer

    Transportstyrelsen räknar inte med att ge någon dispens för de A-traktorer som inte blir besiktigade i tid. Med bara några veckor kvar innan alla kontroller ska vara genomföra meddelar myndigheten att man inte kommer förlänga besiktningsperioden.

    FOTO: Fredrik Stork

    ATL har tidigare skrivit att 15 000 av landets A-traktorer fortfarande inte har genomgått den obligatoriska kontrollbesiktning som krävs för att de ska få köras efter den 20 maj. Därefter kommer alla fordon som inte har besiktigats automatiskt att få körförbud, och för de fordon som har genomgått en godkänd besiktning väntas sedan återkommande krav på kontrollbesiktning vartannat år, ungefär som för personbilar.

    Trots att bara några hundra av landets närmare 16 000 A-traktorer hittills har genomgått den obligatoriska kontrollen räknar Transportstyrelsen inte med att förlänga besiktningsperioden.

    Syftet med åtgärden är att höja trafiksäkerheten, enligt myndigheten.

    – Vi vet att det i dag finns A-traktorer på vägarna som inte är trafiksäkra, men återkommande besiktningar blir ett sätt att komma åt detta, säger Mikael Andersson som är informationschef på Transportstyrelsen till SVT.

    A-traktorer kan besiktigas hos alla företag som besiktigar personbilar, och eftersom Transportstyrelsen räknar med att många kommer vilja kontrollera sina fordon under våren uppmanar Transportstyrelsen fordonsägare att vara ute i god tid.

    Hur besiktningsintervallet ser ut för enskilda fordon kan man se genom att söka på sitt registreringsnummer på Transportstyrelsens hemsida; transportstyrelsen.se/fordonsbesiktning

    ATL har skrivit mycket om besiktningskraven den senaste tiden, och den som är nyfiken på vad besiktningshandläggarna tittar på kan bland annat klicka in på den här artikeln.

    LÄS ÄVEN: Tänk på detta innan du tar A-traktorn till bilprovningenLÄS ÄVEN: Tusentals A-traktorer riskerar körförbudLÄS ÄVEN: Sonen ertappades i A-traktorn – nu åtalas föräldrarnaLÄS ÄVEN: Nya regler för dig som kör A-traktor

    Relaterade artiklar

    Läs mer om

    Till toppen